Гномите. Какви секретни знания са имали жителите на загадъчната Кападокия?

Мястото на разкопките. Предполага се, че под земята са скрити около 200 града.
Това е била странна раса. Нейните представители са имали млечно-бяла, бледна кожа заради отсъствието на слънце и са имали лошо зрение, поради постоянния сумрак

kapadokia-1_resized– …Внимание… тука трябва да се наведеш … иначе ще се набодеш на шиша. Тук има много тесен тунел, наклони главата… А ето тука трябва да лазиш или да се влачиш по корем. Виждате ли склада-стомна? Това е хранилище за вино, а наляво – хотел за гости от други градове. Клетка с корона – залата, където са се събирали владетелите на тъмнината. Как се диша? Нормално? А ние вече сме се спуснали дълбоко под земята – това е десето ниво. Отличната вентилация е била и в древността! Лабиринтите и стаите се осветявали с факли – и тука, без слънчева светлина, подземните жители са отглеждали овощи и зеленчуци. Говори се, че те никога не са се изкачвали на повърхността.


Средновековна схема на подземен град в Кападокия

1 – вход към подземния град,
2 – затворен вход в подземния град,
3 – канал,
4 – вентилационна шахта,
5 – подземна църква,
6 – каменни кръгли защитни врати

Живот на 80 метра дълбочина

… Кемал – собственик на малък хотел в турската долина Gyureme, ме влачи по-далеч – надолу и надолу, отново в един безкраен тунел. Етажите на подземието са слабо осветени. Колкото слизаме на по-дълбоки нива, толкова по-хладно става, излиза пара от устата. Това е цялата пещерна страна. Само да кажа, че мащабът е зашеметяващ, така че не казвам почти нищо. Както преди стотици и дори хиляди години е било възможно да се изгради цял подземен град, пробити корита на реки, за съхранение на вода, събиране на такива камъни за изграждане, които осигуряват в къщите хладина през лятото и топло през зимата? Огромни жилища с вентилационни шахти и радиатори във формата на малки огнища са изчислени за хиляди хора. Тях ги свърза обширна система от проходи. И това е на дълбочина от 80 (!) метра.
Местни археолози вярват, че разкопките не разкриват всичко – “по-долу” все още има около 20 етажа. Деринку – най-големият подземен град се намира в турската провинция Невсехир. Цяла Турция (най-вече в областта на Кападокия) в момента археолозите са разкопали само 200 (!) подземни селища. Учените все още не могат да разберат: откъде тази подземна империя, която е изградена и най-важното: Кой е живял там!


“Официално, подземните градове на Кападокия се смятат за убежище на първите християни – обяснява Сюлейман Комоглу, професор по археология от Невшехир. Християните са се крили под земята от времето на император Нерон, когато римляните започнали да ги преследват. Въпреки това, те намерили пещерите вече опразнени, след случайно открит лабиринт. По данни на Министерството на културата на Турция, “подземния свят” е бил създаден в VI век пр. Хр. по време на царуването на царя на Фригия, Мидас – същите, които, според легендата, са превръщали вещите в злато. Жителите на пещерите, не само построили развити градове, като една спирала, водеща надолу към центъра на земята, но и ги свързали помежду си с тунели. Всеки тунел е толкова голям, че може да се кара каруца с кон. Отговори на многото въпроси, могат да се намерят, с изключение на един: “Що за цивилизация е било това?” С воденични камъни са закривали входовете между тунелите в подземията

Защо са се крили от хората?

ksenofon_resized…Аз изкатерих и прапълзях нагоре и надолу четири подземни града в Кападокия – Деринку, Каймаклъ, Озконак и Газимир. Колкото по-дълбоко слизаш под земята, толкова повече виждаш – помпозни зали за тържествени срещи, продоволствени складове, винени изби, хранителни магазини и даже кошари за животни! Да-да, в подземните градове са отглеждали коне, свине и крави Подземията нямали нищо общо с временни убежища – в тях се е живеело постоянно , цели подземни улици: веселили са се на празници, женили са се, раждали са деца. За един от тези градове – Анабасис – още в 4 г. до н. ера се споменава в римската летопис (така наречената “книга на Ксенофон”). “Ние открихме Анабасис случайно и останахме удивени от неговите размери. Тунели, водещи надолу, такива, че по тях можеш да водиш слон. Множество големи и малки стълби. Огромни ями. Подземни площадки за танци и публика. Тези градове са направени така, че никой да не ги забелязва от повърхността. Хората са били врагове за тези жители”.

Живели ли са наистина гноми?

gnomi_resized“И християните, и фригийците са намерили тези помещения пусти, – потвърждава Раул Салдивар, специалист по археология от Лос-Анджелес, който вече пет години живее и работи в Невшехир. – В 2008 г. е проведен радиовъглероден анализ. Той показал, че мегаполисите за изсечени в скалите преди около 5 хиляди години. Отделни, индивидуални клетки са били използвани като банки. Там са съхранявали тонове злато. При разкопките са намерени стотици кости на домашни животни, но… нито един скелет на местен жител. Никой не може ясно да обясни, защо е било нужно да строят под земята толкова огромен град и защо неговото население е предпочитало да живее в сумрак, не познавайки слънчевата светлина? От кого са се крили и защо? Получава се така, че под земята тогава е съществувал друг, отделен свят. И само в Турция ли? Възможно е такива градове да е имало по целия свят…”

Съгласно изследванията на британски учени, работещи в периода 2002-2005 г. в Невшехир, подземните градове на Кападокия са могли да обитават “твърде специфични” хора. Вероятно, техния ръст не е превишавал половин метър, като се имат предвид помещенията. Учените предполагат, че на 35 години “подземните граждани” са изглеждали като старци. Фактически това е била подземна раса от особени хора, не приличащи на нас.
“Какво да си мисли човек, след всичко това? – свива рамене Раул Салдивар. – А може би, средновековните легенди за гномите не е приказка, а реалност? Но и това още не е цялата истина за главната тайна за подземните градове…”.

От: Бис.БГ

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme