Има една страна, където в момента е 2010 година! Знаете ли коя е тя?

etiopia-2010_resized

Тази страна си има свой собствен календар, с 13 месеца в годината. На 11 септември в Етиопия празнуват своята Нова година и ако при нас е 2017 година, при тях вече настъпи – 2010.

Няма грешка – точно 2010 година е в момента в Етиопия, пише “esti.bg”. Етиопският календар е приблизително седем години и три месеца зад Григорианския календар. Етиопците измерват часовете по различен начин и това обърква чужденците. Тази страна е изпълнена с живи и цветни фестивали.

Най-големият е Тимкат – православен християнски празник на Богоявление, който почита кръщението на Исус Христос в река Йордан. Етиопската религия е старозаветно Християнство, запазило огромна част от първообразната религия на цар Соломон. Етиопия е една от първите Християнски цивилизации.

Християнството не е дошло от Европа, както из другите краища на Африка, Америка и Азия, а направо от Палестина през Египет. В списъка на паметниците на цивилизацията от световно значение са единадесетте църкви в Лалибела от 12 век. Те не са строени. Те са изрязани във вулканичната скала надолу и навътре в терена. тези църкви на Лалибела всъщност са скулптури, а не архитектура.

На Етиопия трябва да благодарим за ароматната радост от сутрешната глътка кафе. Казват, че местен козар забелязал предпочитанието на стадото му към един определен вид храст. Той също опитал плодовете му и тялото му се изпълнило с енергия. Така кафето тръгнало по света. Има теория, че от Етиопия тръгват корените на цялото човечество.

През 1974 г. Доналд Йохансон и Тим Д. Уайт откриват Люси – 3,2 милиона годишен скелет на хоминид, най-древното намерено човекоподобно. Има и други, нови открития, които обръщат представите на света за нашия произход и история. В Афарския регион на Етиопия, през 2015 г. археолози откриват останки от представител на нов вид австралопитеци. Откритото в Етиопия налага да се погледне по нов начин на еволюционната теория. Етиопската древна писменост на Геез е една от най-старите азбуки, които все още се използват в света.

Източник: zajenata.bg

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme