Най-голямата мистерия в Хималаите – езеро, пълно със скелети

roopkund-ezero-1_resized

Езерото Рупкунд и до днес озадачава представителите на научните среди. През 1942 година в него са открити 500 скелети, без да се разбере кои са били тези хора и защо са погребани на това място.

Десетилетия наред езерото в Хималаите е било изследвано и за него са правени редица предположения, но точен исторически факт, който да ги докаже, все още не е намерен.

В една от версиите се твърди, че намерените останки принадлежали на хора, станали част от голямо религиозно жертвоприношение. Смята се, че в миналото този фестивал на смъртта се провеждал веднъж на всеки 12 години.

Конкретни документи, които да подкрепят тези твърдения, обаче така и не са открити.

himalaya-ezero-2_resizedПрез 2004 година се организира експедиция до Рупкунд, когато се установява, че при всеки един от мъртвите има наранявания по черепите и костите. Оттам някои археолози предполагат, че погребаните са жертви на огромно свлачище.

Част от експертите оспорват тази теория и твърдят, че мъртвите са починали вследствие на невиждана градушка.

В една местна легенда се разказва, че кралят на Канаудж трябвало да оглави голямо поклонение в чест на богинята Нанда Деви. Поклонението се извършвало край хималайското езеро, а кралят бил придружаван от стотици свои велможи бременната си съпруга.

Неочаквано кралицата получила родилни болки и се наложило да роди наследника до бреговете на езерото по време на преклонението пред богинята. Раждането се счело като нарушаване на обичаите.

Това ядосало Нанда Деви и тя изпратила голяма градушка, която погубила краля и неговата свита.

След подробни анализи на костите се оказало, че погребаните в езерото, са загубили живота си през 850 година.

Интересното е, че учените са успели да разграничат две различни групи скелети. Едните са значително по-ниски от другите. ДНК тестове дори са установили, че починалите са били с генетични мутации.

Ледниковото езеро се намира на надморска височина от 5029 метра, като районът около него е напълно безлюден.

автор: Antonia Rumenova

Източник: sanovnik.bg

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme