Откриха печат на Тервел в музей във Вашингтон

tervel-pecat_resized

Интердисциплинарен екип „Руните говорят“ в състав: Борислав Стамов, Мила Салахи, Патриция Кирилова, Стефан Ганев, Николай Иванов и Даниел Калчев, откри печата на спасителя на Европа от ислямизация – Тервел, в сайт на американски музей във Вашингтон. Случаят показва какви вреди нанася на българската памет и история контрабандата с артефакти.

В текст под печата е направено описание, както и коментар, които ни карат да си зададем няколко логични въпроси: Възможно ли е Тервел и Константин IV да са един и същ човек? На какво се дължи приликата в портретите им? Не е ли заложена прекалено дълбоко промяната в българската история и не дължим ли на нашите велики предци и на тези след нас истината за значението на българите в днешната световна история? Подобно на Борис Първи, на Симеон, Калоян и Самуил, и Тервел ли е управлявал едновременно България и източната римска империя, наречена с измисленото от наши съседи понятие Византия?

Ето и превод на текста в американския сайт:

Описание: Бюст на Тервел с брада и дълга коса. Той държи копие над дясното рамо и щит от лявата страна; щитът показва конник, нападащ паднал враг. На всяка страна на портрета на Тервел има шестолъчна звезда.

ПРЕВОД: Теотоке помогни. Τερβελλίου καίσαρος (Боже мой, дай ми помощ!)
(Печат на) Тервел, кайзър (КеСар=Цезар=Цар – б.а.).

КОМЕНТАР: Това е български хан, който помогна на Юстиниан II да възвърне трона през 705 г. и в замяна получава титла kaisar. Ойкономиди? е забелязал приликата на портрета на Тервел с имперските портрети върху солида на император Константин IV (652-685).

Владетелката на 7 древни и съвременни езика – Мила Салахи, отговаря на въпросите на магистъра по защита на културно-историческото наследство на България Патриция Кирилова, възникнали след откриването на печата в американския музей. Препечатваме го от нейния блог в интернет.

– Мила, в страницата на Екипа в социалните мрежи за първи път бе публикувана снимка от печата на един от великите български царе – Тервел. Днес той е в Щатите, където преди време българин откри и печат на Аспарух. Как стигнахте до печата на Тервел, който точно преди 1300 години спаси България и Европа от ислямизация, но днес никой не се сеща за тази годишнина?

– Както винаги случайно, но случайни неща няма. Непознат за нас господин го качи като коментар в социалната мрежа, не си спомням името, но искам специално да му благодаря! Този печат се пази в музея „Дамбъртън Оукс”, Вашингтон.

– Как е стигнал до Щатите?

– Естествено, че е продаден, за да стигне до американски музей. Жалкото в нашата страна е , че се търгува с нашата памет и история, това е потресаващото в този случай! И това не е от днес, а се корени в годините на така наречения комунизъм. Това е мафия, която по своите приходи надминава дори и търговията с наркотици – милиарди годишно.

– Какви мерки трябва да предприеме България, за да върнем този ценен артефакт в страната ни, където му е мястото?

– България има право да предяви претенции за връщане или откупуване на този печат – за това има сектор създаден към ГДНП за борба и противодействие на посегателствата върху Културно-Историческото ни наследство, както и към ГДБОП за борба с трафика на същите. Въпросът е, че трябва да се подаде официален сигнал и да се задейства „тежката машина” по установяване на придобиването му – как е стигнал до Америка.

Другият вариант е да се предложи от самата държава откупуване на печата. За никого не е тайна, че в България действат канали за износ на наши реликви зад граница, в които за жалост има замесени доста високопоставени лица. Имената им са обществена тайна.

– Екипът успешно преведе пръстените на друг велик държавник – Кубрат. Има ли превод вече и на символите в печата на Тервел?

– Работим все още по печата, но първата информация е пусната в публичното пространство, титлата е Цар, което може да се види и на самия печат, въпреки, че се превежда в угода на едни от нашите съседи. В пръстена има описан развоя на цялата битка, родословие, защо следващият цар на България е Тилириг и т.н.

Но тепърва трябва да се проследи през историческите извори информацията от самия превод. Мога да издам, че канаките курайши, както са описани в пръстена, са влезли през Босфора. А едни от най-важните битки са били на остров Крит, около Кносос и Кипър.

– Неотдавна в пръстените на Кубрат екипът разчете царската титла на великия ни държавник. Кой има интерес титлата да е хан и кан – в нито един артефакт досега не е открита подобна титла за български държавник?

– Що се отнася до титлата кан и хан, интерес имат всички велики сили в миналото и сега, както и трите демона на българския род, описани в пръстените от кенотафа на цар Кубрат – Ватикана, Цариградската Патриаршия (днес Вселенска) и редакторите на Библията.

Тук ще цитирам Гьобелс: „Отнеми на един народ историята му, първото поколение ще е тълпа, второто стадо!” – всеки да си извади контекста защо го казваме, а за нас изводът е ясен!

Източник: Десант

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme