Мистерията на изгубените морски хора от Библията е разкрита в древни йероглифи

drevni-ieroglifi_resized

Перо успява да препише знаците от плочата, преди да бъде разбита.

Археолози разкриха хилядолетна мистерия, свързана със завладяването на цивилизованите земи, описано в Библията, от така наречените морски хора през 1190 година преди Новата ера. Така те слагат край на Бронзовата ера от развитието на човечеството, пише списание Newsweek.

Учените са успели да разберат написаното на каменен блок, открит в Турция преди повече от 100 години. Швейцарски и холандски археолози са разчели написаното на най-голямата каменна плоча от Бронзовата епоха.

Дългата повече от 30 метра варовикова плоча е била намерена в Турция през 1878 от френският археолог Жорж Перо. По-късно плочата е разрушена, но за щастие Перо е успял преди това да препише знаците от нея. Едва през 50-те години на миналия век започват опитите да бъдат разчетени Лувианските йероглифи, както е наречен текстът, написан на езика на древните хора живели в днешните земи на югоизточна Турция.

Откритието на швейцарските и холандски археолози доказва, че надписът е бил поръчан от владетелят Купанта – Курунта, който е бил начело на държавата от Бронзовата епоха разположена в западната част на днешна Мала Азия. Неговите войски са завоювали земите принадлежали на цивилизацията на хититите, (хетите), които са първите индоевропейци заселили се в Мала Азия, като са ги нападнали от изток. Това е станало с флотилия, към която са се присъединили и някои местни племена. Така войските на морските хора са били предвождани от четири принца и са успели да завладеят редица градове по днешните земи на Сирия и Израел, построили са крепостта в Ашкелон и са стигнали чак до древен Египет.

Написаното на каменната плоча обяснява как цивилизациите от Бронзовата епоха са отстъпили от източния край на Средиземно море, нещо което дълго време модерната археология не можеше да обясни.

автор: Ивайло Красимиров

Източник: megavselena.bg

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme