Имането, което Петя и Нели изровиха под корените на джанката си в Мездра, се оказа по-уникално от очакваното! Показаха СНИМКИ и ВИДЕО на съкровището

mezdra-swkrovishe-1_resized

Съкровището, което Петя и Нели откриха в корените на джанка в двора си в Мездра, беше показано за първи път пред публика.


Всяка една от монетите вече е идентифицирана.

mezdra-2_resized

Според археолозите находката е изключително ценна. Става въпрос за римски сребърни монети, които са били в обръщение повече от два века.

mezdra-3_resized

Някои от монетите са изключително редки, има и такива, сечени на територията на днешна Сирия.

mezdra-4_resized

Предполага се, че съкровището е заровено в средата на 3-ти век.

Видеото може да видите тук: https://www.vbox7.com/play:c08b28c7b0

“Находката от древни римски монети, която бе открита случайно преди месец в Мездра, показва значимостта на Калето в урбанизираната територия около него в днешна Мездра. Това е било кръстопътно място в Римската империя, в което е имало силно развити търговски и икономически отношения”, съобщи директорът на врачанския исторически музей Георги Ганецовски.

“По първичната обработка на находката съдим, че това са римски императорски денари, които датират от средата на I до средата на III век. Констатирана е интересна последователност на императорските емисии, което показва, че тези монети не са събирани случайно. Те са циркулирали в Римската империя в продължение на 200 години. Не знаем каква е била точно целта на това събиране, но това, което със сигурност можем да заявим е, че заравянето на монетите е било около средата на III век. Тази дата се маркира от последния император, който е представен в тази колекция – Север Александър”, каза Ганецовски.

Той поясни, че става дума за изключително редки емисии на императори, най-ранната от които е на Нерон, от 54-68 год. В съкровището има и монети на императори като Виталий, Дионисий, Тит, Нерва и др., датиращи от втората половина на I век.

“Има монети, сечени на територията на днешна Сирия, което говори за много сериозна търговска циркулация. Голяма част от монетите в находката са били в обръщение и това личи от състоянието им. Друга част от тях обаче са добре запазени и явно не са използвани, а са събирани като колекция“, поясни Ганецовски и опроверга слуховете, че до музея са достигнали по-незначимите.

“Впечатляващо за нас е този 200-годишен период на събиране на монетите. Тепърва има да изясним куп въпроси, но това показва значението на Калето в урбанизираната територия на тогавашния римски град. Името на населеното място все още не е известно, но е бил добре развит търговски център и там са живеели изключително богати хора”, каза археологът Пламен Иванов. Може да се каже, че древното селище е било своеобразен трезор, обобщиха на срещата археолозите.

Стойността на всяка една от монетите тепърва ще се определя. Не е ясно още и как ще бъдат обезвъзмездени стопаните на имота, където е открита находката, защото част от нея все още липсва.

Източник: Нова телевизия, konkurent.bg

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme