Падащи звезди ще сбъдват желанията ни през октомври

padashi-zvejdi_resized

През месец октомври ще има два пика на звездопад, който ще сбъдва желания. Може да наблюдаваме красивия небесен феномен вечерта между 7 и 8 октомври и между 21 и 22 октомври.

Между 7 и 8 октомври ще може да наблюдаваме метеоритния поток Дракониди. Той е сред най-слабите метеоритни потоци, тъй като на час ще може да видим до 10 падащи звезди.

Метеоритите са остатъци от кометата 21P/Джакобини – Цинер (21P Giacobini-Zinner), която за пръв път е открита през 1900 година. Потокът се случва ежегодно от 6 до 10 октомври и максимумът му тази година е през нощта на 8-ми.

Радиантът – точката, от която привидно идват метеорите на метеорния поток Дракониди, почти съвпада с главата на дракона на съзвездието Дракон в северното небе. Ето защо Драконидите се виждат най-добре от Северното полукълбо.

Падащите звезди ще се виждат най-добре след залез слънце до полунощ, като гледката ще е най-красива, ако излезете от града.

Между 21 и 22 октомври ще може да наблюдаваме втори дъжд от падащи звезди, като този път потокът ще е на Ориноиди. Те са по-ярки и ще се виждат по-често от Драконидите.

Ще може да наблюдаваме до 20 падащи звезди на час, а заради намаляващата Луна небето ще е ясно и феноменът ще може да се види добре.

Радиантът на метеорите Ориноиди идват от известното съзвездие Орион, в което е ярката червеникава звезда Бетелгейзе. Те са остатъци от Халеевата комета и ежегодно пикът на звездопада им е през октомври.

Най-добре ще могат да се видят в ранните часове на 22 октомври, като ще може да наблюдавате феномена и с невъоръжено око.

Източник: sanovnik.bg

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme