Британски археолози извадиха тайнствен ковчег в ковчег

kovceg-v-kovceg-1_resized

Екип археолози от университета в Лестър извадиха от руините на манастира „Сивите монаси” (Greyfriars) каменен саркофаг.

Когато го отворили, се оказало, че вътре е поместен още един ковчег – оловен. През септември миналата година на същия археологически обект са открити останките на средновековния крал Ричард III.

Смята се, че „ковчегът в ковчега” е погребан през XIII или XIV век, тоест повече от век преди крал Ричард III да бъде ранен смъртоносно в битка и да бъде погребан в съседство.

Изследователите ще преместят вътрешния ковчег в Университетската школа по археология и древна история, за да открият начин да го отворят, без да повредят намиращите се в него останки. За да повдигнат внимателно капака на външния каменен гроб, са били необходими осем души. Дължината на капака е 2,12 метра, а ширината – 0,6 м в областта на главата и 0,3 м в областта на краката. Височината на конструкцията е 30 см.

Вътрешният оловен ковчег с изображение на кръст се е съхранил добре и е повреден само в долната част – през отвора се виждат останките на човешки крака.

За археолозите това е истинска находка – първият напълно съхранил се каменен саркофаг, откриван на тази територия. Смята се, че останките в него принадлежат на един от основателите на манастира или на средновековен монах. Мнението на изследователите определено е, че в ковчега почиват останките на привилегирована личност.

Сред възможните „собственици” на погребението с двоен ковчег се назовават ръководителят на ордена на Сивите монаси Петер Суинсфелд, починал през 1272 г., и Уилям Нотингамски, починал през 1330 г. Записките на манастира показват, че в неговите предели почива „рицар на име Баран, някога оглавявал Лестър”.

Но в манастира били широко разпространени и анонимните погребения. Така че е възможно никога да не стане ясно на кого принадлежи двойният ковчег.

„Каменният ковчег едва ли не не е толкова интересна находка, както и останките на Ричард III – коментира Матю Морис, ръководител на разкопките на територията на манастира „Сивите монаси”. – Никой от нашия екип не е виждал преди оловен ковчег, поместен в каменен. Сега трябва да работим над това да го отворим, без да повредим съдържанието.”

Гробът на крал Ричард III е открит през септември 2012 г. на мястото на паркинг, където някога е било манастирското гробище. Автентичността на останките е проверена с ДНК тестове.

kamenen-kovcheg-2_resized

 

Източник: megavselena.bg

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme