Тайните на кивота

kivot_resized

Свещеният кивот, наричан още и Ковчега на завета, представлява една от най-старите и най-популярни тайни на човечеството. В наши дни популярността на кивота до голяма степен се дължи и на Холивуд.


Не са един и два филмите, които успяват умело да използват библейската история за Ковчега и едновременно да дадат свой собствен нюанс на все по-популярните легенди за тайнствената божествената сила, която се крие под капака на сандъка. Кивотът- магнитна батерия, космически кораб или огромен кондензатор (при докосване излъчва ел.ток, който може да убива). Много подробна информация за кивота може да се намери още в Библията. Старият завет описва ковчега като свещения сандък, където Мойсей е пазил каменните скрижали с Божиите заповеди. Освен това в него са се намирали и жезълът на Арон, както и манна небесна. Той бил направен по заповед на самия Бог, който дал своите инструкции на Мойсей по време на пророческото видение на предводителя на израилтяните в планината Синай.
Впоследствие Господ общувал с Мойсей именно чрез кивота – по-точно чрез двете херувимчета, които стоели върху капака.

Според описанията в Библията сандъкът бил изработен от акациево дърво със златен обков и символизирал присъствието на Бог сред хората. Красотата му била невиждана дотогава и затова веднага бил наречен “Прелестта на Израел”.Освен с невероятния си външен вид той впечатлявал и със своето могъщество, което, естествено, имало Божествен произход. По изричните повели на Бог израилтяните носели със себе си кивота по време на пътуването си към Обетованата земя. Именно свръхестествените сили на Ковчега на завета помогнали на Мойсей и неговите хора да се справят с тежката си задача и многото премеждия и проблеми по дългия път.Когато достигнали до река Йордан, силата на кивота я пресушила и така помогнала на израилтяните да преминат. Освен това свещеният сандък изпратил болести на филистимците, осмелили се да влязат в битка с богоизбрания народ. По време на целия път от Египет до Израел ковчегът бил носен от свещеници, но бил плътно увит и никой, дори и тези, които го носели на специални прътове, нямали право да го поглеждат или докосват.

Библията.

Оттам знаем, че Кивотът е имал унищожителна мощ, в която са се убедили лично израелтяните. Най-разпространеното мнение за силата му, както и за факта, че всеки, който го докоснел, веднага умирал, е, че Кивотът е представлявал някакъв вид електрическо устройство. В Библията можем да открием крайно интригуващия пасаж за смъртта на Оза – един от хората, докоснали Кивота. При транспортирането на сандъка със скрижалите, разпоредено от цар Давид, един от водачите на колесницата на име Оза подпрял Ковчега на завета, за да го предпази от падане. В същия миг обаче самият той паднал поразен и умрял на място. Обяснението, че Йехова се е разгневил на дързостта на Оза въпреки разпоредбите да се докосне до свещения предмет, контрастира с очевидно богоугодната постъпка на водача, опитал се да спаси свещената реликва. Описаното произшествие силно напомня смърт от силен токов удар. Допирайки металната обшивка на Кивота, стъпилият на земята Оза е затворил веригата, по която е преминал големият електрически заряд на ковчега – кондензатор. Освен това в Библията ясно е описано как по време на дългогодишното странстване в пустинята, през деня над процесията със свещения предмет се виждал облак, а нощем – небесен огън, който се премествал с движението на реликвите. Изглежда, между Кивота и облака е имало някаква връзка, може би също от електрическо естество.

Кивотът е бил направен от хора със съвсем ясна цел.Той е бил част от далеч по-голяма машина.Не е съдържал Божествена сила, а електричество.Възможно е Кивотът да бъде построен отново само по описания в Стария завет. Технологията за построяването му е основа на модерната наука. Най-странното в случая е, че религията забранява на израелтяните да изсичат обемни фигури на Божествени създания. Двете наклонени едно към друго херувимчета пък представляват единственото изключение на това правило. Абсурдно е дори да се предположи, че израелтяните са нарушили повелите на своя Бог именно в случая със сандъка, който пази неговите заповеди. Естествено всички тези парадокси имат много лесно и популярно обяснение. Ако наистина Кивотът е бил някакъв вид генератор и кондензатор на енергия, то тогава съвсем логично той трябва да има своите два полюса, разположени един срещу друг – двете херувимчета.

Връзката на кивота с пирамидите на Египет

Немалко автори развиват теорията за Кивота като електрически уред и го свързват директно с някои от най-големите чудеса и загадки на света. Както писахме и в нашата поредица преди време, около Хеопсовата пирамида има също не един и два любопитни въпроса, които чакат своя отговор. Много интересно звучи теорията, че съдбите на Хеопсовата пирамида и Кивота може би са обвързани по някакъв начин. Големината на описания в Библията Ковчег на завета съвсем точно съответства на размерите на липсващия саркофаг от Хеопсовата пирамида. Според теорията, която поддържат и Блекбърн, и Бекет, Кивотът е бил част от огромна машина – може би самата пирамида, за чието съществуване и предназначение отговори могат да се търсят само в сферата на свръхестественото. Не по-малко интригуващ е и фактът, че в един от храмовете в Хатор, където са и стенописите с Лампите от Дендера, има рисунка на древен египетски саркофаг, до който е изобразена Богинята на светлината. Саркофаг, който зашеметяващо прилича на Ковчега на завета.

Подчинявайки се на Божията повеля, израилтяните не създали друг ковчег. Въпреки предполагаемото унищожаване на кивота около VII-VI век пр. Хр. човечеството не престанало да търси ковчега, а легендите за неговия Божествен произход и сила продължили да вълнуват умовете на хората.

В продължение на много години от всички части на света са пристигали информации, че кивотът е намерен и че още съществува. Най-новите археологически разкопки в Йерусалим засилват хипотезата, че ковчегът може да се намира под храма, където се е съхранявал преди векове. В последно време бяха открити редица тунели, които водят именно към центъра на храма. Дали това е сегашният дом на кивота, никой няма да може да каже, защото копаенето под храма е забранено.

Етиопската православна църква отдавна твърди, че свещеният сандък се намира на нейна територия – охраняван строго от въоръжена охрана в църквата “Пресвета Мария от Цион” в град Аксум.

Друга африканска държава – Зимбабве, също предявява претенции за новия дом на кивота. Легендата на народа Лемба, който твърди, че е пряк потомък на юдеите, разказва как преди хиляди години ковчегът бил скрит в дълбока пещера в планината Думгхе. В документалния си филм от април 2008 г. журналистът от Би Би Си Тюдор Парфит защити именно тази хипотеза.

Не са малко и теориите, че по един или друг начин кивотът е достигнал и до Европа. Според някои сведения в момента той се намира някъде из френската област Лангедок, където бил занесен от връщащите се от Йерусалим рицари кръстоносци.
Интересна е и хипотезата на историка Греъм Филипс, че кивотът се намира в Англия, след като през XII век бил открит от английските рицари тамплиери и впоследствие занесен в областта Хердеуайк в графство Уоруикшър.

Както става ясно, съдбата на Кивота е една от най-любопитните загадки за историците.

От: Бис.БГ

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme