Космонавтите на Третия райх

Те били трима, определени след прецизен подбор по личната заповед на Адолф Хитлер. Преди изстрелването на ракетата от секретната авиационна база в Пенемюнде в Северна Германия била получена телеграма от фюрера, който благодарил на тримата млади летци за готовността им да пожертват живота си в името на националните интереси.

Те пазят тази телеграма и до днес. Мисията, с която са били изпратени в Космоса, е била не само секретна, но и смъртоносна – никой не е очаквал, че те ще се върнат на Земята след почти половин век.

zemy-kosmos_resized

“Това е невероятно, заявява тогава един от експертите на НАСА. – Дори само фактът, че немците са разполагали с космическа техника по време на войната, обръща с краката нагоре всички наши представи, но този техен 47-годишен полет е истинско чудо! “.

Приземяването или по-точни приводняването им е станало на 2 април 1990 година в Атлантическия океан. Завръщането им на Земята е било по-голям шок, отколкото изстрелването им в Космоса през 1943 година. Тримата веднага били изпратени в специалния американски център за изследвания на околоземното пространство и подложени на медицински тестове.

Ракетата, изстреляна по заповед на фюрера, представлява модификация на реактивния снаряд V-2. Един от неговите конструктори бил немският инженер Вернер фон Браун, който след войната сътрудничи на американците. Съществува мнение, че Фон Браун е знаел за изстрелването на тримата космонавти, но никога не е споменавал и дума за това. Разбира се, той също не е очаквал, че е възможно те да се върнат живи на Земята след завършването на своята смъртоносна мисия. Ракетата е била снабдена със специални охладителни системи и парашути за плавно спускане, но по мнението на специалистите тези мерки явно са били недостатъчни.

По какъв начин немските космонавти са оцелели по време на този невероятен маратон и след 47 години са успели да се върнат отново на Земята?

Когато американски военен кораб открил тримата на повърхността на океана, в тяхната космическа капсула нямало нито вода, нито някакви хранителни продукти. Не е ясно с какво са се хранели те през цялото време. Може би са се намирали в анабиоза (дълбок сън, ограничаващ до минимум жизнените процеси, по време на който човек не се нуждае от храна). По същия начин може да се обясни и удивителната им младост – те изглеждали така, сякаш вчера са били изстреляни в Космоса.

автор: Елиана Василева

Източник: sanovnik.bg

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme