Учените откриха 2 нови потенциално обитаеми планети на 12 светлинни години от нас

planeti-2novi-1_resizedДиска и планетите около Тау Сети. Снимка НАСА.

На около 12 светлинни години от Слънцето се намира най-близката подобна на него звезда – Тау Сети. Звездата е в центъра на слънчева система с планети, които привличат вниманието на астрономите от известно време. Международен екип ръководен от учени от британския университет Хертфордшър сега направи ново откритие за тази система.

Най-вероятно тя включва четири планети с размер близък до този на Земята, като на две от тях може да съществува някаква форма на живот.

Четирите подобни на Земята планети са най-малките сред обикалящите около Тау Сети. Една е с приблизителна маса около 1.7 от земната, две от планетите са „супер Земи“ – екзопланети с маса съответно 1.5 и 10 пъти по-голяма от тази на Земята. И двете се намират в така наречената възможна за живот зона, в която е вероятно наличието на вода на тяхната повърхност.

Изследователите са открили четирите екзопланети като са наблюдавали отклоненията в движението на Тау Сети.

„Научаваме се бавно да различаваме колебанията в движението на звездата, предизвикани от планетите около нея и тези предизвикани от активната повърхност на звездата, това ни помогна да открием двете външни планети, на които потенциално може да има живот“, казва Мико Туоми от изследователския екип.

planeti-2novi-2_resizedUniversity of Hartfordshire

Тау Сети напомня на Слънцето като големина и яркост и около него обикалят много планети, както е в нашата слънчева система. Има обаче една съществена разлика – около Тау Сети има диск от астероиди, което означава, че планетите най-вероятно са подложени на постоянна бомбардировка от астероиди и комети, което естествено намалява вероятността за наличието на живот на тях.

Търсенето на екзопланети подобни на Земята е една от основните цели на астрономите и учените. Наскоро и НАСА съобщи данни от мисия на Кеплер, в която са идентифицирани 10 планети от други слънчеви системи, подобни на Земята.

автор: Ивайло Красимиров

Източник: megavselena.bg

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme