В България пристигнаха мощите на св. Пантелеймон и неговата чудотворна икона

cv-panteleimon_resized

На 26 юли в България пристигна изключително ценна светиня – главата на св. Пантелеймон – един от най-почитаните светци в Православния свят и ще остане до 2 август. Това съобщиха от пресцентъра на Светия Синод на БПЦ.

Лекар по образование, който след като приел християнско кръщение, получил дара на лечителството и чудотворството, а след мъченическата му смърт по неговото застъпничество стават много изцерения, както от физически, така и от душевни болести и страдания.

Частици от мощите на св. Пантелеймон – Лечителя се съхраняват в много християнски църкви и манастири по света, но най-голяма част от мощите се намира на Света Гора, Атон. Главата на светеца се пази в едноименния Светогорски манастир “Свети Пантелеймон” и сега атонски монаси начело с игумена на манастира донасят светинята в България.

Едва четири пъти тя е напускала пределите на Гърция – носена е за поклонение в Константинопол, във Влашко, два пъти в Русия и сега, за празника на св. Пантелеймон – 27 юли, идва у нас за поклонение от вярващите християни.

Мощите пристигат със съдействието на Балканско Атонско Сдружение по молба на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, с решение на Манастирския събор на “Св. Пантелеймон”, което решение е утвърдено на 30 юни от Двойния кинотис на Света Гора на извънредно заседание, и с благословението на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей, под чиято юрисдикция е Света Гора.

Заедно със светите Мощи пристигна и копие на чудотворната икона на св. Панталеймон, която се съхранява в манастира Ксенофонт на Света Гора. Братството на манастира дарява тази икона на храм “Св. Панталеймон”, който се намира на територията на дома за възрастни хора с деменция в столичния квартал Княжево.

Светините са донесени от монаси от манастирите “Св. Панталеймон” и Ксенофонт начело с архимандрит Евлогий – игумен на манастира “Св. Панталеймон”, Света Гора, Атон.

С това събитие, което се случва в периода на Шипченската епопея, се поставя начало и на честванията по повод 140-годишнината от Освобождението на България.

Програмата включва:

На 27 юли, в 9.20 часа, Патриарх Неофит и духовенството посрещат честната глава на св. вмчк и целител Панталеймон и копието на чудотворната атонска икона на св. Пантелеймон в храм “Свети Седмочисленици”.

В този ден честваме паметта на св. Пантелеймон, но по древна традиция на 27 юли, когато е успението на свети Климент Охридски, Църквата е отредила да се чества паметта на седемте славянски просветители: св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен празник, но в този ден те се празнуват заедно.

По повод храмовия празник на столичния храм “Св. Седмочисленици” там е отслужена съборна света литургия. Светините ще останат в храма за поклонение до 9.00 часа на 29 юли.

На 29 юли, в 9.20 часа, светините ще бъдат посрещнати в митрополитския храм “Св. неделя”. Те ще останат за поклонение в храма през цялата нощ и ще напуснат храма в 9.30 часа на 31 юли.

На 31 юли, в 10.00 часа, ще се състои посрещане на мощите в Руския храм- подворие “Св. Николай” в София.

На 1 август светините ще отпътуват за град Враца за духовно укрепване на вярващите във Врачанска епархия, където ще останат до обедните часове на следващия ден, когато Честната глава на св. Пантелеймон ще отпътува към Света Гора.

Предвижда се при преминаването на светините през Неврокопска епархия те да бъдат изложени за поклонение и от вярващите там, по програма утвърдена от Неврокопска митрополия.

Св. Пантелеймон бил от град Никомидия (дн. Измит на азиатския бряг на Мраморно море, Турция). Според житието му той бил отначало езичник и носел името Панталеон (от гръцки – Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името Пантелеймон (от гръцки – Всемилостив). Бил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин и станал впоследствие придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. това станало приз 305 г.

Още в първата българска държава почитта към св. Пантелеймон е била голяма. Това показват двата манастира, носещи неговото име в Манастирът “Св. Пантелеймон” – Патлейна, край Велики Преслав и този в Охрид, където били създадени и медицински школи и лечебници.

В София на светеца са посветени едноименната църква в кв. Бояна, тази в кв. Княжево. На няколко места в страната има храмове и параклиси в негова чест, както и манастирите: Присовският – край Велико Търново, Обидимският – недалеч от Добринище, и манастира край Смолян.

Източник: 24chasa.bg

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme