Любопитни факти за фибрите

Американската сърдечна асоциация препоръчва да се храним с разнообразие от източници на фибри. Фибрите са важни за здравето на храносмилателната система, както и за ниското ниво на холестерола. Храните, съдържащи фибри, често са добри източници и на други основни хранителни вещества. В зависимост от това как са приготвени, тези храни могат да съдържат много малко трансмазнини, наситени мазнини и холестерол. Плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни и бобовите култури са добри източници на разтворими и неразтворими диетични вещества.

Диетичният прием на фибри сред възрастните в САЩ е средно около 15 грама. Институтът по медицина препоръчва по 14 г фибри за всеки 1000 калории, от които се нуждаете.

Какво представляват диетичните фибри?

Диетични фибри е термин за някои компоненти, които са съставна част на растенията и без тях тялото ви не може да храносмила. Фибрите са класифицирани като разтворими и неразтворими.

Когато се консумират редовно като част от диета, ниска на наситени мазнини, трансмазнини и холестерол, разтворимите фибри са свързани с повишено качество на диетата и намаляват риска от сърдечносъдови заболявания. Разтворимите или вискозните фибри намаляват LDL холестерола. Овесът има най-висок процент на разтворими фибри в сравнение с който и да е друг зърнест продукт. Храните с голям процент на разтворими фибри са: овес, трици, овесено брашно, боб, грах, оризови трици, ечемик, цитрусови плодове и ягоди.

Неразтворимите фибри са свързани с намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания и ограничаване на развитието на сърдечносъдовите заболявания. Диетичните фибри са засищащи, което води до цялостно намаляване на приема на калории. Храни с високо съдържание на неразтворими фибри са: пшеничен хляб, пшеница, зърнени храни, пшенични трици, ръж, ориз, ечемик, повечето от останалите зърнени култури, зеле, цвекло, моркови, брюкселско зеле, ряпа, карфиол и ябълкови кори.

Много от продаваните храни с овесени трици и пшенични трици (кифли, чипс, вафли) в действителност съдържат твърде малко трици. Те също така могат да съдържат много натрий и наситени мазнини. Обръщайте специално внимание на етикетите.

От: Бис.БГ

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme