Кратка история за прабългарските лъкове

Лъка и древните българи

Основната ударна сила на древните българи били конните стрелци, а тяхното най-страшно оръжие – сложносъставните лъкове, които по бойни качества (пробивност и далекобойност) нямали равни на себе си. От нaмерените археологически находки и изображения става ясно, че българският сложносъставен (рефлективен) лък е от над 40 отделни части.

slozen-lwk_resizedМитичният български владетел Авитохол, е срелял със Сложносъставен лък (вляво). Рамената му били от еластично дърво (бреза, тис, леска, ясен), подлепени с говежди сухожилия и подсилени с рогови накладки; дръжката от твърдо дърво; стръките (накрайниците) от рога на елен или дива коза; тетивата се изплитала от коприна, женска коса, конски косъм или коноп, които се натривали с восък.

Отгоре рамената омотавали с препаски от изсушени черва на елен и обвивали с пергамент или брезова кора. Частите залепвали със специален български туткал (рибно лепило), което получавали по специална рецепта и се стягал с години.


Специалистите определят изработката на един такъв лък като произведение на изкуството, който не отстъпва на изработката на цигулка “Страдивариус” или сабя “дамаскиня”. Българските лъкове имали огромна пробивна сила. С тях можело да се стреля до 400 метра. На 250 крачки специалните бронебойни стрели с триъгълно сечение можели да пробиват ромейска ризница, а на по-близко разстояние не били проблем тежките монголски или рицарски доспехи.

prost-lwk_resizedПростосъставен лък.

Лъковете ни имали и още едно преимущество – с тях се стреляло много по-леко и бързо, отколкото с простосъставния, известен във Византия и Рим. Нашият бил по-къс и удобен за стрелба от коня, освен това с него за една минута можели да се изстрелят до 12 стрели, докато византийските спешени стрелци давали едва до 5 – 7 стрели .

Технологията за изработване на българските лъкове се пазела в тайна, както и съставът на свързващите смоли и лепила, които придавали специфичните качества на оръжието. Мнозина съседни на българите народи – китайци, монголци, тюрки и славяни се опитвали да копират този тип, но българските образци си оставали ненадминати.


Именно тези лъкове и оригиналната конна тактика позволили българите да владеят огромни територии, да побеждават по-многобройни от тях армии на китайци, монголци, тюрки, араби, византийци и славяни.

Траките също познавали сложносъставния лък, който те взаимствали от скитите и кимерийците – прародителите на българите. Обратно на тях гърците почти не го познавали и не можели да си служат с него.

От: Бис.БГ

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme