Вашият мозък работи усилено, докато спите

Учени от всички краища на света не спират да провеждат проучвания и eксперименти, разглеждащи процеса на сънуване, мечтаене и активност на мозъка докато спим.

Знаете ли, че на английски език думата за сънища и мечти – dream произлиза от думата dreme, което означава радост, музика.

_resized

Изследвания са представили доказателства, които предполагат огромни различия в мозъчната активност по време на сън.


Това е било демонстрирано, чрез използването на ЕЕГ технология. Учените са идентифицирали 5 различни стадия на съня, които се характеризират с различия в мозъчната активност. Етапите от 1 до 4, както и финалния етап се отличават с наличието на бързи, краткосрочни очни движения, познати като REM (Rapid Eye Movement), които се появяват в различна честота, в зависимост от това в кой етап от съня се намирате.

Когато се събудите от един такъв REM сън вие се сещате, че сте сънували. Изследователите също установили, че определени области на мозъка са изключително активни по време на REM състоянието, дори по активни, отколкото когато сме будни.


Проучванията показват, че определени визуални области от човешкия кортекс  (мозъчна кора), които декодират сложни визуални сцени, са значително по-активни по време на REM съня. Подобна интензивна активност се наблюдава и в лимбичната система, която е в структурата на мозъка вземаща активно участие в оформянето на човешките емоции.

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme