Как се наричат и какво символизират годишнините от сватбата?

С времето отношенията на една двойка стават по-силни, здрави и улегнали. Поради тази причина и годишнините се променят от по-неустойчиви към по-стабилни.

svatba-1_resizedСигурни сме, че надали някога ще забравите деня, в който сте се врекли във вечна любов на любимия човек. Независимо дали празнувате всяка година, или не, различните юбилеи имат своя собствена символика, както може да се досетите и от самите им наименования.

Съвсем логично е, че с времето отношенията на една двойка стават по-силни, здрави и улегнали. Поради тази причина и годишнините се променят от по-неустойчиви към по-стабилни.

Ако ви предстои скоро да кажете заветното “Да!” или пък никога не сте имали представа какво символизира даден юбилей, сега е моментът да наваксате пропуснатото.

1 година – Памучна сватба

Наречена е така, защото се предполага, че след една година младата двойка вече е навлязла в семейното ежедневие. Прието е да се подаряват хавлии и кърпи.

2 години – Хартиена сватба

Символиката, която носи тази годишнина, е следната: Както хартията се къса с лекота, така и отношенията могат да се “скъсат”. Подаряват се книги, албуми, календари.

3 години – Кожена сватба

Трите години се считат за важна стъпка в съпружеските отношения. Те са станали достатъчно силни, но са и гъвкави като кожа. Всички кожени изделия са подходящи като подарък.

5 години – Дървена сватба

За този период отношенията са узрели достатъчно и могат да се асоциират със стабилността на дърво. Това е първият юбилей, който се празнува в по-голяма компания. Подаръците, разбира се, трябва да са изработени от дърво.

7 години – Медна сватба

Много хора вярват, че това е критична година за любовта. Ако я преодолеете, ще се радвате на дълго семейно щастие. На тази годишнина съпрузите си разменят медни предмети и се уверяват, че всички търкания между тях вече са се изгладили.

10 години – Розова сватба

Това е първият кръгъл юбилей на семейството, следователно се празнува сред по-голям кръг от приятели. Канят се кумовете, шаферите и други приятели, които са присъствали на церемонията преди 10 години. Съпругът трябва да подари на жена си букет от рози като символ на любовта, вярата и надеждата за следващото десетилетие. Останалите гости могат да заложат на саксийни растения.

15 години – Кристална сватба

Този юбилей символизира чистите отношения между съпрузите. Поради тази причина е прието да се подаряват единствено стъклени предмети, като знак на прозрачността между влюбените.

20 години – Порцеланова сватба

Българската традиция повелява на този празник да се подаряват порцеланови сервизи. Символиката се крие във факта, че за толкова години не е останало нищо от старите съдове.

25 години – Сребърна сватба

Това е може би един от най-известните юбилеи, които се честват. Прието е съпрузите да си подаряват сребърни бижута, а празненството включва всички членове на семейството.

30 години – Перлена сватба

Мъжът подарява на съпругата си перлена огърлица или друго бижу, чиито мъниста подсещат за изнизалите се години брачно съжителство.

40 години – Рубинена сватба

Подаръкът на този юбилей е особено символичен. Прието е към венчалните халки да се инкрустира малък рубин – камъкът на любовта и огъня.

50 години – Златна сватба

Тази годишнина несъмнено върви ръка за ръка с пищно тържество! Освен с ценността на златото, самото име на юбилея се асоциира и с осъзнаването, че щастието на съпрузите да са заедно е равносилно на това богатство. На този празник златните пръстени се заменят с нови – смята се, че след толкова време ръцете са се изменили, а благородният метал се е изтрил.

60 години – Диамантена сватба

Щом семейният съюз е просъществувал толкова време, то той вече е стабилен и твърд като диамант. 65 години – Каменна сватба Честват се здравината, силата и непреходността на 65-годишния съвместен живот.

70 години – Благодатна сватба

80 години – Дъбова сватба

Колкото и малко да са семействата, които честват тази забележителна годишнина, такава все пак съществува. Тя се асоциира с многовековния дъб, преживял много бури, но и слънчеви дни.

Източник: diana.bg

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme