Съкровището на Стара планина

swkrovishe-st-planina-1_resized

Стара планина крие много съкровища, които са заровени от хайдути и турци и все още очакват да бъдат намерени. Те са били заровени по време на османското робство.

Тези съкровища са обект на търсене от страна на много иманяри, които засега обаче се увенчават с неуспех. През 1878 година, малко преди освобождението на България от османско робство, няколкостотин хиляди турци са започнали да се изтеглят в южната част на страната.

Тогава много от тях са заровили съкровищата на семействата си, които са се състояли от златни накити. Според непотвърдени данни освен накити трябва да са заровени и много старинни златни монети.

swkrovishe-st-planina-2_resizedСмята се също така, че много български хайдути са заравяли златни съкровища на територията на Стара планина, която за тях е била като истински роден дом. Техните съкровища не са открити.

Едно от най-търсените съкровища на територията на Стара планина е съкровището на Али Паша, което се е състояло от голямо количество златни монети и накити.

Сред накитите имало ценни бижута, целите в скъпоценни камъни, най-вече диаманти. Ако се намери, това съкровище би било оценено на милиони долари.

swkrovishe-st-pl-kashta-3_resizedЗаради това легендарно съкровище в България са пристигали ловци на заровено имане от други страни, но и те като българските иманяри са претърпели неуспех в това отношение.

Претърсвани са дори и някои от големите и малките пещери в района на Стара планина, но все още не е открита и една златна монета от съкровището на Али паша.

Но в Стара планина има много пещери, които все още не са били изследвани дори от специалисти по планините – спелеолози, затова не се знае дали съкровището не е скрито в някоя от тези тайнствени пещери.

Според легенди всеки, който се е опитал да намери съкровището на Али паша, става жертва на злополука или му се случва нещо много лошо, ако му се размине смъртта.

Затова някои иманяри доста се колебаят, преди да започнат да издирват митичното съкровище. Други обаче без колебание издирват съкровището, като се надяват бързо да забогатеят.

автор: Жана Георгиева

Източник: sanovnik.bg

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme