Свещената костенурка пазела стария град на Пингяо

pingyo-grad-1_resized

Китай може да се похвали като държава, която има едни от най-многото обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Това в същото време не е никак изненадващо, тъй като китайската култура съществува от незапомнени времена. Според неотдавна направената оценка на Комитета за световното наследство най-запазеният древен китайски град е Пингяо (Ancient City of Ping Yao), който от десетилетия е сред най-посещаваните градове в Китай.

Той може да впечатли своите посетители с древни храмове, невероятни архитектурни постройки, живописни улици и не на последно място с дългата си финансова улица, тъй като именно тук е създадена първата в света банка. Целият облик на Пингяо е отражение на развитието на китайската култура и общество.

Град Пингяо се намира на мястото, на което се пресичат реките Луи Джен и Хъй Джи. Историята му започва още през 9 в. пр. н. е., когато се поставя начало на изграждането на селище, което е оформено като квадрат. То бързо се разраства и по времето на Западната династия Жу и на крал Ксуан градът е укрепен със земни насипи. През 221 г. пр. н. е. Пингяо е обявен за седалище на провинциалната администрация и в продължение на векове запазва статута си.

pingyo-grad-2_resized

Особено голям разцвет бележи в края на 14 в. по времето на император Хонг Ву. Тогава поради големия брой новодошли заселници се изгражат множество домове, голяма част от които са запазени до днес. През този период е изградена и масивната защитна система, която е направена под формата на костенурка, чийто очи се явяват двата кладенеца откъм Южния вход на стената. Формата й не е случайна. Още в древността китайците вярвали в силата на животните и им придавали различни способности. Костенурката символизира дълголетието според техните виждания, което означава, че те предричат още тогава светло бъдеще за Пингяо.

Ако искате да разгледате обстойно града, е добре да си отделите поне 1 седмица. Тук ще се натъкнете на истински архитектурни шедьоври, които спазват стила на пещерите в Северозападен Китай. По-голяма част от строителството в Пингяо е от времето на династиите Мин и Цин. Ще имате възможност да разгледате над 4000 граждански сгради, голяма част от които са в съвсем запазен вид. Всяка една от тях има собствена уникална история, която се е предавала от поколение на поколение.

pingyo-grad-3_resized

Повечето китайски домове имат по четири стаи на всяка страна и имат красиви дворове. Имат забележителни орнаменти, които впечатляват преминаващите с необикновената си декорация. Разходете се по някоя от основните улици и не забравяйте да посетите Търговската кула. Основната забележителност в града са храмовете. Най-голям интерес предизвикват храма Шуанлин от 6 в. и Джънгосъ с неговите 2000 цветни скулптури. Последният е известен като “Склад за съхраняването на цветното скулптурно изкуство в Древен Китай” заразди своето богатство.

Пингяо е известен сред туристите и като градът, в който отваря врати първата банка в света. Това се случва през 1823 г., когато финансовото дело е едно от основните занимания на местните жители. Тогава е отворена банка “Жишънчан”, приета за първата банка в света. Малко по-късно са отворени още около 20 банки, с което Пингяо се превръща в най-големия финансов център в Древен Китай.

Можете да посетите този невероятен античен град по всяко време на годината, но за цялата държава препоръчителни за пътуване и разходки са месеците през пролетта и есента.

автор: Надежда Недева

Източник: sanovnik.bg

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme