Какво всъщност ще се случи, ако извънземните се свържат с нас?

izvwnzemen-nas-1_resized

На практика човечеството няма готов план в случай, че извънземните осъществят контакт със Земята. Това е мнението на човека, който е най-вероятно да засече този сигнал.

Андрю Сиймиън, научен директор на проекта „Breakthrough Listen“, споделя, че всеки ден прекарва по няколко минути в мислене как ще обяви откритието си, ако наистина някога засече извънземен живот. „Breakthrough Listen“ е огромен план, финансиран от руския милиардер Юрий Милнер, проследяващ потенциални сигнали до Земята, за да открие онзи, който може да е извънземно послание.

izvwnzemen-razum-2_resized
 Извънземният разум може да е навсякъде около нас

„Може би 5–10 минути преди да си легна си мисля за това какво ще правим, ако наистина засечем сигнал. Много е трудно да се прогнозира как ще реагира светът на това, но смятам, че реакцията ще е много позитивна. Ще е един обединяващ момент“, коментира Сиймиън.

По негови думи той все още не е решил дали човечеството ще прати ответен сигнал, ако извънземните се свържат с нас.

Стивън Хокинг, който също участва в проектите на Милнер, предупреждава разпалено, че отговарянето на каквото и да е извънземно послание най-вероятно ще доведе до унищожаването на Земята, пише Independent.

На практика в международното право няма никакви разписани правила за обявяването на извънземен контакт или отговаряне на извънземен сигнал. Международната академия по астронавтика е установила протокол за онези, участващи в търсенето на извънземен живот, който сочи, че всеки, получил сигнал с извънземен произход, трябва да го обяви пред света, но да не му отговаря. Това е обаче протокол, за който няма санкции в случай на нарушение.

Всъщност, веднъж идентифицирали сигнал, учените нямат възможност да спрат когото и да било, разполагащ с с нужната апаратура, да изпрати отговор на извънземните.

Източник: actualno.com

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme