Славянските богове Велес и Перун

Преди налагането на християнството, славяните са вярвали в редица богове. Едва ли обаче е имало две отделни славянски племена, които да вярват в един и същ набор от божества. Единствените богове, в които са вярвали всички, са били Велес и Перун. Други по-известни са били:

Дабог – защитник на славяните.

Стрибог – чиито внуци са всичките ветрове на земята.

Морана – богинята на смъртта и зимата.

veles-2_resizedВелес (познат и като Волос) първоначално е бил бог на гората. Появявал се е основно като мечка, макар, че е можел да се преобразява и в други животни. При южните славянски племена обаче основният му образ е на вълк, бил е познат като “Господаря на вълците”. Освен защитник на дивите животни, Велес е закрилял и питомните, особено кравата. В по-късни времена този бог дори е изобразяван като бик. В статията от която превеждам, се твърди, че с идването на християнството Велес претърпява още една метаморфоза – става свети Власий, често изобразяван като пастир. В това последно твърдение не съм убеден, освен ако няма няколко светеца с това име. Аз единствено намерих за арменския мъченик Власий Севастийски (свети Влас), в чието житие няма и помен за някаква връзка с древния славянски бог. В някои времена и при някои племена, освен с гората и животните, Велес е асоцииран с подземното царство и, което е най-странно, със змията / змеят Залтис, а това дори не е славянско митологично същество, а създание от латвийско-литовския фолклор. Според един мит Велес веднъж откраднал жената, децата и кравата на Перун. Това естествено разгневило последния. Той започнал да хвърля светкавици от небето по Велес, който се мъчел да се скрие. Затова при славяните е имало вярване, че когато загърми и светкавица удари някое дърво или къща, значи там се е бил скрил Велес. Щом бурята свърши, това значи, че Перун или е прогонил Велес под земята или го е убил (но скоро отново ще възкръсне).

Едно тълкуване на тази история всъщност смята, че тя описва вечната борба между реда (Перун) и хаоса (Велес). Редът в крайна сметка възтържествува, но хаосът винаги се завръща.

velesПерун, както е видно от описаната история, може да се приеме за бог на гръмотевиците, подобно на гръцкия Зевс и скандинавския Тор. Макар да е почитан от всички славяни, не всички го смятали за върховното божество. Така например за сърбите, това бил Дабог. Перун обикновено е обрисуван като висок мускулест мъж с дълга брада. Често язди колесница теглена от бик или козел. Оръжието му е или лък, чрез който изстрелва светкавиците, или брадва или чук (още една прилика с Тор). Тотем посветен на Перун, издигнат в Украйна през 2009 и разрушен от неизвестни лица през 2012:

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme