Потънал гръцки град вдъхновил легендата за Атлантида

atlantida-legenda_resized_resized_resized

Атлантида може и да е мит, но зад този мит прозират реални събития. Това поне се опитва да докаже екип от британски и гръцки археолози, които проучват най-древното намиращо се под вода селище, разположено недалеч от брега на южната гръцка провинция Лакония, писа в. “Гардиън”. Известно като Павлопетри, то датира отпреди 5000 години и е безпрецедентно по размер и богатства за епохата си, казват експертите.

“Без съмнение това е най-древният потънал град в света” – казва д-р Йон Хендерсън, професор по подводна археология към университета в Нотингам – “Останките му могат да бъдат датирани за периода 2800-1200 г. пр. Хр., много преди славните дни на класическа Гърция. По света има немалко селища, намиращи се под водата, но нито едно не може да бъде окачествено като град, докато Павлопетри е точно такъв.”

Поселението е разположено на площ от 30 000 кв.м край южните брегове на Пелопонес и се смята, че е потънало около 1000 г. пр. Хр. Въпреки че е открито от британски океанограф преди 40 години, проучването му с помощта на съвременни дигитални техники започна едва тази година, обяснява “Гардиън”.

А откритията надминали и най-смелите очаквания на екипа. Благодарение на факта, че селището се намирало в защитен залив и дълбоко под пясъците, изследователите попаднали на цели сгради, вътрешни дворове, улици, гробници и храмове. Морското дъно пък било буквално засипано с керамика.

“Открихме съдове от самия край на каменната ера, което означава, че селището е било обитавано преди 5000 години, поне 1200 по-рано, отколкото се смяташе досега, казва Хендерсън. Разкрихме 9000 кв.м сгради, но най-впечатляващ беше намереният мегарон – монументална структура с голяма правоъгълна сграда, използвана принципно от елита. Това означава, че трябва да преосмислим представите си за обществената структура на това ранно, практически предмикенско време.”

“Находките са впечатляващи, тъй като веднъж попаднал под водата, градът никога повече не е бил обитаван” – казва Илиас Спондилис, директор на проучванията от гръцка страна – “Той показва миналото без по-късни наслагвания.”

Все още не е ясно как и защо градът се озовал под водата, а морските геолози тепърва ще опитат да обяснят механизма и причините. Теориите са за цунами, пропадане вследствие на земетресение и повишаване на нивото на морето. Според Димитрис Сакелариу от Гръцкия институт по океанография вероятно става дума за комбинация от вторите две.

Градът е първият под вода, открит в Гърция, но за сметка на това е в състояние да обясни мита за Атлантида, описана от Платон, коментира “Гардиън”.

“Атлантида е мит, но същевременно импулсира подводните проучвания” – казва Сакелариу – “По-голямата част от морското дъно все още не е проучена. Находката ще даде нов тласък за ускоряване на изследванията.”

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme