Самодиви вършат чудеса в Старозагорско

samodiva-sz_resized

Самодивите са красиви, но опасни героини от българския фолклор. Векове наред се носят легенди за тези прелестни създания, които обитават горите и се явяват на овчари и загубили се сред природата пътници.

Предания, разказващи за тези изящни жени, се носят от устата на уста в цялата страна. Стара легенда за самодивско хоро е известна от много години и в старозагорското село Бял извор. Хората, родени на това място, я знаят от свои баби и дядовци.

Според легендата преди много години в селото живеел един млад мъж, който не можел да се ожени, тъй като имал страшна гърбица. На всичкото отгоре младежът бил без родители и нямал с кого една дума да си каже, като се прибере в къщата си. Иначе той бил с много добро сърце, умен и работлив. Момите в селото обаче го отбягвали, тъй като се плашели от дефекта му.

Веднъж, докато младежът отивал на работа, го срещнала една старица. Заприказвала го тя и от дума на дума той споделил, че е му е криво, задето не се е оженил още. Тогава бабата го посъветвала, ако наистина иска гърбицата му да се махне, да навести самодивите. Обяснила му, че те се събират в нощта срещу Еньовден около ручея в края на селото и ако отиде при тях, те сами ще го питат за какво е дошъл.

Младежът изчакал, докато дойде уречената нощ, и се приближил до ручея. Още щом стигнал гората, той чул тропане и пеене. Щом седнал около езерото, се появили красиви девойки, танцуващи в кръг. Те били облечени в дълги бели одежди. Върху тях се спускали свободно прекрасните им дълги коси.

Тайнствените хубавици танцували и нареждали някакви техни думи. Младият мъж не посмял да ги безпокои, а просто седнал край тях и зачакал. Цяла нощ самодивите пели и играли, но когато наближило да се съмва, внезапно млъкнали. Тогава изведнъж те забелязали момъка и го попитали за какво е дошъл.

Той веднага споделил какво го тревожи. Щом узнали за мъката на младежа, самодивите грабнали по една метла и започнали да удрят мъжа по гърбицата. След това му заповядали да се прибере вкъщи и да си легне.

Младежът се добрал със сетни сили и се мушнал в леглото си. Събудил се на обяд и се огледал целия. Направо не могъл да повярва на очите си, когато видял гърба си по-здрав от всякога. След този случай той се оженил и създал семейство.

автор: Кристина Черникова

Източник: sanovnik.bg

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme