Любопитни факти от живота на котките

Котешкото мъркане е аналогично на лечение на хора с акустични колебания и може да забавя остеопорозата и дори да спомогне за възобновяването на костния растеж при по-възрастните хора.

В Египет котките са били на почит не само заради божествената им същност, а защото са убивали мишки и змии и са ги дресирали да събират убитите при лов птици. Египтяните си обръсвали веждите като признак на скръб, когато любимата им котка умирала.

Една котка за целия си живот може да има повече от сто бебета, а една двойка котки и техните потомства за седем години могат да увеличат котешката популация с 420 000 котенца.

При котките се изпотяват само възглавничките на лапите, затова след посещение при ветеринар или друго събитие, което ги кара да се изпотят, могат да се видят влажни отпечатъци от лапите им.

Котките издават около сто различни звука. За сравнение: кучетата издават само около десет. Котките не си мяукат една на друга, този звук е предназначен само за хората.

Падащите котки винаги действат по един и същи начин – първо изравняват главата си, след това гърба, ноктите, а в края на падането огъват гърба си, за да смекчат приземяването. За приземяването на лапи помага и вътрешното им ухо, което управлява баланса.

Рисунъкът по повърхността на котешкия нос е уникален, както пръстовите отпечатъци при хората. Мустаците пък помагат на котките да определят дали ще преминат през някой отвор.

Средната продължителност на живота на домашните котки е 15 години, а на дивите – между 3 и 5 години. Котешките години, преобърнати в човешки са: 3 котешки са равни на 21 човешки, 8 котешки – 40 човешки, 14 котешки вече са 70 човешки години.

За да виждат котките, им е необходима една шеста от светлината, която е нужна за да виждат хората. Нощното им зрение е удивително – използват и най-слабата отразена светлина.

Котките, за разлика от кучетата, не могат да фокусират погледа си върху близко разположени предмети, тоест те са далекогледи, а кучетата са късогледи. Най-добре котките виждат на разстояние от 75 сантиметра до 2-6 метра.

Чувствителността на котките към звуците е три пъти по-голяма от човешката. Ако слушате силно музика или сте надули телевизора – най-добре дайте възможност на котката да отиде някъде другаде.

Котките усещат миризмите 14 пъти по-силно от хората. Освен с носа си, те ги улавят и с помощта на така наречената „тръба на Якобсон”, разположена зад предните резци.

Когато галим котка, се понижава честотата на сърцебиенето ни и кръвното налягане. Хората със сърдечно-съдови заболявания имат шанс да живеят по-дълго, ако имат котка за домашен любимец.

автор: Жана Георгиева

Източник: sanovnik.bg

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme