Астрономите откриха гигантски обект в края на Слънчевата система

obekt-astronomi_resized

Не, не е Планета Девет, но обектът представлява значимо откритие. Откривателите са го нарекли ДийДий (DeeDee), което идва от „Distant Dwarf“ (от англ. „далечно джудже“, бел. ред.). Въпреки че е забелязан за първи път в края на 2016 г., тогава не е известно почти нищо за физичната му структура. Сега вече данните от обсерваторията ALMA в пустинята Атакама разкриват нови детайли за ДийДий. Обектът се оказва дори по-голям от първоначалните прогнози на учените.

Новите данни разкриват, че размерът на ДийДий възлиза на около две трети от размера на Церес, планетата джудже, която носи славата на най-големия обект в астероидния пояс. ДийДий същи има масата да бъде сферична, така че може и да попадне в класификацията за планета джудже, въпреки че астрономите още не бързат да я наричат официално така.

ДийДий се намира приблизително на 92 астрономически единици или около 137 милиарда километра от Слънцето в края на Слънчевата система. Слънчевата светлина пътува около 13 часа, за да достигне до ДийДий, което означава, че тя е вторият след Ерис познат най-отдалечен транс-Нептунов обект в орбита около Слънцето. ДийДий прави една обиколка около Слънцето за 1100 години.

Забелязването на този отдалечен съсед на мистериозната Девета Планета само подчертава колко много неизвестни има все още дори „тук“ в нашата Слънчева система. „Далеч отвъд Плутон е регион, който е изненадващо богат на планетарни тела“, казва водещият изследовател в проучването Дейвид Гердес. „Някои са доста малки, но други съперничат по размери на Плутон, дори може да са по-големи.“

Планетарни обекти като ДийДий представляват най-добрите улики за разбирането на процесите по формирането на планетите в Слънчевата система.

автор: Ивайло Красимиров

Източник: megavselena.bg

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme