Любопитни истории за Цветница

vwrvba-ukrasa_resizedВърбовото клонче от Цветница

Научих една доста интересна история, какво да правим със старото клонче върбичка, което взимаме от църквата на Цветница.

Понеже си взех нова върбова клонка, зачудих се какво да направя със старата и попитах една баба, която поддържа църквата в моето село. Тя ми каза да не я хвърлям и започна да ми разказва една история, която е чула от отчето, а той от своя страна я научил в една Пловдивска църква.

Една жена, която била с диагноза, рак на гърдата, потърсила помощ в църковните книги. Четейки една такава книга, тя се унесла и в съня й се явил мъж, който я попитал, защо ще се подлага на операция, когато вкъщи имала лекарство за болестта си.

Тя се учудила и от своя страна попитала, какво е то и как може да е в дома й, а тя да не знае за него. Мъжът отговорил, че това е върбовото клонче, което стои на иконата й. Само трябва да го изгори и да изпие пепелта с малко вода, за да получи изцеление.

Жената се събудила и направила заръчаното. Когато дошло време за операцията, лекарите я отвели за последен преглед и както се досещате, от тумора нямало и следа.

Предания и легенди за Цветница

Цветница е един от най-хубавите пролетни празници и се празнува след Лазаровден и седмица преди Великден. Тя се свързва с настъпването на пролетта и с възраждането на природата, а на този ден празнуват всички, които носят имена на цветя.

В началото Цветница е била строго религиозен празник. Библията разказва за пристигането на Исус Христос в Йерусалим, където хората го посрещат с песен на уста и палмови клонки.

С течение на годините християните заменят палмовите клонки с върбови, защото върбата се разпъпва най-рано. Това е причината Цветница да се нарича още и Връбница.

Традиция е на този празник да се посещава църковна служба, където божиите служители осветяват цветята на гражданите и върбовите клонки. След службата те се отнасят вкъщи. Според обичаите клонките се сплитат на венец и се окачват на външната врата.

lazarki-1_resizedНа Цветница се изпълнява последният лазарски обичай. Това е кумиченето. Преди обяд всички лазарки трябва да се отправят към реката. Всяка девойка носи със себе си цветя, върбов венец или малко хлебче, което е наречено „кукла”. Девойките се подреждат една до друга покрай брега на реката или на моста, който е над реката и едновременно пускат цветята, венеца или хляба.

Онази девойка, чиито дар бъде понесен най-бързо от течението и излезе най-напред се избира за кръстница на лазарките. По този начин тя се превръща в обект на специална почит от другите момичета.

В Североизточна България Цветница се свързва с големи церемонии. Вярва се, че на този ден душите на мъртвите излизат от гробовете и искат от близките си хора да им донесат нещо.

Преди изгрев слънце жените трябва да отидат на гробищата, носейки върбови клонки и сено. Гробът се кади с ким, напоява се с вода, клоните се поставят до гроба, а сеното се запалва.

Трапезата на Цветница съдържа различни празнични постни ястия. Това са яхния със сухи чушки и маслини, печен шаран, салата от фасул и картофи, кадаиф.

След Цветница започва Страстната седмица, време в което трябва да се покаем и помолим.

Силата на цветната вода

Водата е сред най-могъщите сили на този свят. Комбинирана с цветове, чието влияние върху човека е познато от векове, ефектът й може да бъде чудотворен. Цветотерапията – един от най-успешните методи за положително влияние върху човешкия организъм, успешно се комбинира с водата, без която не можем да съществуваме. Вече е доказано, че водата има уникална памет и свойството да съхранява информация. Именно това ѝ качество позволява по лесен начин да си направим цветна вода с множество приложения.

За да се зареди водата с определен цвят са необходими не повече от 3 часа на слънчева светлина. За целта тя се слага в цветни съдове, или в стъклени, увити в цветен целофан или хартия. Получената вода се съхранява в хладилник или на прохладно място, на което да не подлежи на загуба на енергия.

Вече заредената вода може да се съхранява до 3 дни. Най-добре е обаче да се зарежда с нужния цвят ежедневно.

Цветната вода е изключително мощна и с нея не трябва да се прекалява. От нея се приемат по 2–3 с.л. за възрастен и по 2-3 ч.л. за дете.

Видове цветна вода

Жълта цветна вода. Приемът ѝ засилва паметта, концентрацията и умствения баланс. Пие се преди изпити. Помага срещу депресии, както и за повдигане на духа и настроението.

Зелена цветна вода. Използва се за възстановяване на баланса, за премахване раздразнението и превъзбудата. Зелената вода е средство за справяне със стреса.

Синя цветна вода. Синият цвят също носи успокоение, но в самите нас. Поверието гласи, че в дом, където има кана с вода, поставена на синя поставка, няма конфликти.

Червена цветна вода. Тя помага да възвърнете енергията си. Премахва студа и носи жизненост.

Оранжева цветна вода. Оранжевият цвят помага на тези, които искат промяна в живота си, но не намират сили в себе си за нея.
Виолетова цветна вода. Помага ви да се вслушате във вътрешния си глас и да засилите интуицията си. Препоръчва се за всички, които са изгубили късмета в живота си. Решава всички ваши проблеми.

Вода с цвят индиго. Перфектното решение за всички, които искат да отслабнат.

Тюркоазена цветна вода. За да не застигнат и вас негативите от постоянната работа с компютър, най-добре заложете на тюркоазената вода.

Времето на прием на цветната вода също е от значение. Топлите тонове – жълто, оранжево и червено, се приемат рано сутрин. Тези в студената гама пък се препоръчват след обяд. Зелената вода може да се приема през целия ден.

Интересен метод за зареждане, познат ни още от Древен Египет, са и ваните с цветна вода. За целта може да използвате най-обикновени цветни соли. Лечението с цветна вода може да се съчетае и с използването на цветна светлина за конкретни проблеми.

Източник: sanovnik.bg

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme