Тест на Роршах – Кажи какво виждаш и ще ти кажа какъв си

test-na-rorshah_resized

През 1921 година Херман Роршарх пише книгата си „Психодиагностика“, в която поставя основите на прословутото „мастилено“ изследване.

За съжаление създателят умира само година след това и не успява да види широкото приложение на откритието си – неговата голяма, според мнозина дори фанатична мечта. Той смята, че реакциите спрямо въпросните петна разкриват най-потайни кътчета от подсъзнанието на пациента. По-късно тестът е доразвит и от други учени, превръща се в най-популярния проективен метод за изследване на личността. Същевременно е обгърнат от тайнственост и противоречия. Макар немалко специалисти да го прилагат и до днес, повечето смятат, че не е благонадежден. Намират го дори за опасен.

Причините са различни: че първоначално е служел за анализ на тежко проявени престъпници, а когато са започнали да го прилагат към останалите хора, вероятността да излязат „луди“ също била голяма; че резултатите до прекалено голяма степен зависят от субективната оценка на изследващия; че изображенията вече са познати в публичното пространство и пациентът може да подготви реакциите си предварително.

1. Разгледайте мастиленото петно на Роршах
2. Запомнете първата асоциация
3. Прочетете значението …

1. Муцуна на котка или лисица

Това е най-честата асоциация. Ако виждате лисица или котка (муцуна), това означава, че сте относително здрав, т.е. тестът на Роршах не разкрива никакви аномалии, и спадате към 85% от хората.

2. Пеперуда

Ако виждате пеперуда, това говори за лек когнитивен дисонанс вътре във вас. Обикновено пеперуда виждат впечатлителните млади хора под 20-годишна възраст, склонни към размисъл и повърхностна депресия. Пеперудата е символ на хармония, която липсва на онзи, който я види в мастиленото петно

3. Прилеп

Прилеп виждат хората, които са склонни към агресия и насилие. Андрей Чикатило на теста на Роршах е видял прилеп. Може да се развият садистични наклонности.

4. Кожа на животно

Кожата на „някое“ животно- мечка, тигър, вълк и т.н. – показва много силна и здрава психика. Обикновено я виждат хора, добре знаещи какво искат и как да постигнат това, хора със стабилна ценностна система (учители, църковни служители, вегетарианци, религиозни фанатици и просто набожни). Кожата на звяр символизира победа над дивите животни – това е победа над техните съмнения.

5. Краб (вид рак)

Краб  виждат хора, склонни към истерия, неврози и тревожни разстройства.

6. Две мечки на фонтан

Доста рядка, но не и единична асоциация. Може да бъде признак за шизофреничен тип личност за заболяването шизофрения. В никакъв случай тест на Роршах не може да диагностицира толкова сериозна болест като шизофрения. Две мечки на фонтан виждат както шизофреници, така и просто хора с голямо въображение.

Останалите асоциации се коментират от специалисти индивидуално и изискват специална трактовка.

Източник:  svetovnizagadki.com

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme