Говорещ папагал е на път да разнищи заплетено убийство?

Говорещ папагал е на път да разреши заплетен криминален случай. Вероятно птицата е била свидетел на убийството на стопанина си и разполага с доказателства, които могат да са от полза за разследването. Криминалистите обаче не са сигурни доколко могат да ги вземат под внимание, съобщават американски издания.

Въпросното убийство е извършено през 2015 година в Мичиган, САЩ. Собственикът на африканския папагал Бъд – Мартин Дюрам, е открит безжизнен в жилището през май. Издъхнал е, след като по него е стреляно пет пъти.

За убийството е заподозряна втората съпруга на Дюрам – Гленна. Изглежда обаче, че в началото няма достатъчно сериозни доказателства, които ясно да посочат, че тя е извършителят на престъплението. Но това, което се случва скоро, може сериозно да повлияе на разследването.

След смъртта на Мартин неговият домашен любимец е приютен от първата му съпруга – Кристина. Един ден тя внезапно чува 19-годишният папагал да пресъздава с два различни гласа (мъжки и женски) нещо като разпален спор. С глас, напомнящ този на покойния Мартин, птицата казва: Махай се!, а след това с по-нежен глас отвръща: Къде ще отида? А после казва с първия глас: Не стреляй!

Щом чува всичко това, Кристина незабавно уведомява главния прокурор, който в началото не е сигурен доколко на животното може да се гледа като на сериозен свидетел, но и не отрича, че казаното от него може да бъде и доказателство.

Има обаче сериозна причина да се смята, че фразите, които Бъд изговаря, не са от деня на убийството. Според изследователя от департамент по психология в Харвардския университет – Айрийн Пепърбърг, папагалите имат нужда от доста упражнения, докато се научат да пресъздават някои звуци от английския.

При това положение е доста трудно да се повярва, че той е успял да заучи цял разговор и то само след първия път, в който го е чул. По-вероятно е животното да пресъздава сцена, показана по телевизията.

Но пък, от друга страна, не е напълно изключено да се е случило и точно така. Въпреки всичко обаче, ако не се появяват други доказателства по случая, произходът на мистериозния разговор може и да си остане загадка.

Източник: www.http://miau.bg

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme