Сънища, оставили отпечатък в историята

Може и да е трудно да се повярва, но някои от най-гениалните открития и шедьоври от света на киното или литературата са плод на сънищата в подсъзнанието на хората, обявени за техни автори.

Таблицата на Менделеев

mendeleev_resized

Според историята гениалният химик Дмитрий Менделеев работил по своите трудовете няколко нощи, без да затваря очи, но накрая умората го победила и той заспал. Руснакът казва, че е сънувал таблица, в която всички химични елементи са идеално подредени, следвайки строга логика.

Менделеев веднага се събудил и записал на лист това, което сънувал. Оглеждайки своя сън на хартия, химикът нанесъл само една поправка и така създал таблицата, която променя напълно историята и хода на химията.

Франкенщайн

fraikenshain_resized

Авторката на емблематичната книга Мери Шели разказва как веднъж със съпруга ѝ Пърси Биш Шели и други известни литературни творци решили да си устроят приятелско съревнование.

След писателската надпревара авторката решила да си почине и отишла да поспи. В съня ѝ се появил зловещ мъж, който проявявал признаци на живот, но движенията му били толкова бавни и безжизнени, че приличал повече на току-що събудил се труп.

Вместо да се уплаши от чудовището от кошмарите си, Шели решила да го изгради като литературен образ, създавайки един от най-ярките романи и незабравими персонажи на всички времена.

Терминатор

terminator_resized

Режисьорът Джеймс Камерън също има сън като този на Мери Шели. Една вечер той сънувал мъж, който доста прилича на робот, лазещ по пода с нож в ръка.

Най-добрите идеи на Камерън винаги идвали на сън, като филмът Аватар също бил подсказан на режисьора от неговото подсъзнание.

Структурата на ДНК

dnk-11_resized

Формата и структурата на ДНК е известна на науката от 1953 година насам благодарение на съня на доктор Джеймс Уотсън. Ученият сънувал добре познатата ни двойна спирала като две змии, преплетени една в друга.

По-късно той открива, че е сънувал именно неизвестния до момента вид на ДНК. Доктор Уотсън получава Нобелова награда за забележителното си откритие, което отваря вратите пред революциите в медицината само след един сън.

инфо: www.http://sanovnik.bg

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme