Тайният апартамент на върха на Айфеловата кула

Когато Айфеловата кула е отворена официално през 1889 г., Густав Айфел получава световно признание. Но това сякаш не му е било достатъчно и скоро след това става ясно, че си е направил таен малък апартамент близо до върха, за което парижкият елит му завижда.

aifelova-kula_resized

Намиращ се на трето ниво на кулата, тайният апартамент на Айфел не е голям, но е уютен. В контраст със стоманената конструкция на кулата, апартаментът е декориран и обзаведен семпло, което е допадало на учените по онова време. Стените са покрити с тапети, а сред обзавеждането са меки табуретки, дървени шкафове и дори пиано. Точно до малкия апартамент някога е имало лаборатория.

aifelova-kula-apartament_resized

Щом се разчува за малката тайна на Айфел, висшето общество на Париж позеленява от завист. Говори се, че Айфел е получавал оферти от космически суми, само за да отдаде помещението под наем за една вечер. Той обаче отказвал на всички и предпочитал да използва мястото за почивка и забавление на престижни гости като Томас Едисън.

aifelova-kula-tomas-edison_resized

Днес, след като дълги години е бил затворен, апартаментът може да бъде посещаван от туристи. Повечето от оригиналното обзавеждане все още стои и има два странно изглеждащи манекена на Айфел и Едисън.

Автор: Ивайло Иванов

www.http://iskamdaznam.com

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme