Сикхизъм

sikha_resized

Сикхизмът е една от националните религии на Индия. Тя се заражда в началото на XVI век в Северна Индия на основата на синтез на индуизъм и ислям в условията на установения в този район Делхийски султанат.

Неин основател е гуру Нанак (1469-1539 г.). Сикхите се считат за негови последователи, а названието „сикх“, произхождащо от санскритската дума „шишя“, означаваща „ученик“. Те имат 10 духовни водача и вярват в един Бог – Сат Гуру.

С разделянето на колониалната Британска Индия през 1947 г. на Индия и Пакистан възниква конфликт между мюсюлманите и сикхите. В следствие на което сикхите масово се преместват в Източен (Индийски) Пенджаб, а мюсюлманите в Западен (Пакистански) Пенджаб.

Противоречията между тях нарастват през 1970 г. и сикхите образуват сепаратистки групировки, целящи създаването на независима държава Халистан.

Решението на Индира Ганди да извърши чистка през 1984 г. под името Операция „Синя звезда“ в свещения за сикхите Златен храм в Амритсар, се оказва фатално за самата нея.

Тя бива убита от своите телохранители, които са сикхи. В резултат на това възникват серия от антисикхски погроми в цяла Индия.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: