Българската шевица – символи и значение

В българската шевица е закодирано невероятно послание за здраве, любов и благоденствие. Шевиците символизират хармонията в света и човешкото поведение. Те са пазели, лекували и криели тайни. Основният цвят на шевиците – червеният – за българите символизирал майчината кръв и продължението на живота, пазел от “лоши очи” и уроки; белият цвят изразявал чистотата, нетленността, неопетнената младост и божествената светлина; зеленият – вечно възраждащия се живот и дървото на живота; златният – благоденствието, слънцето, огъня и светлината.

svastika11Свастиката – култ към слънцето. Надали ще се намери друг народ, при който свещеният знак да е втъкан до такава степен в бита и философията му. Думата свастика произлиза от санскрит и означава пожелание за благополучие, благосъстояние и щастие.

elbetica_resized

Елбетицата – осемте посоки на света. коренът идва от първобългарската традиция, където се среща титлата “багатур”, олицетворяваща българската мощ. Освен това в елбетицата е заложен календарен смисъл. Двойният кръст показва Закона за отчитане на времето – познат на древните българи и запазен като свещен символ. Това са и осемте главни празника през годината, съвпадащи с 8-те позиции от движението на Слънцето. Двойният кръст е основен символ и в православното християнството.

darvo2_resized

Дървото на живота свързва земния и небесния живот. Короната олицетворява небосвода с неговите реални и свръхестествени обитатели. Стволът разделя небето от Земята и съответства на средния, земния, човешкия свят. Корените символизират долния, подземния свят. То може да се интерпретира като път към света на небесните богове или подземните зли сили.

kostenurka1_resizedКосмическата костенурка е наречена още плетеница “Дълголетие”, “Мистичен възел” или “Възел на щастието”. Костенурката символизира дълголетието и мъдростта и често се използва като знак за вечност. Стилизираното изображение на костенурката в орнаментите на нашите шевици е ромб с върхове по посоките на света и със залепени два триъгълника отстрани. Този знак се изобразява с два допрени с върховете си триъгълника – завъртените на обратно половинки на ромба.

petel_resized_resizedПетлето. В митологията петелът е слънчев символ, защото възвестява настъпването на новия ден. Той олицетворява мъжкото начало и оплодителната способност, както и женското възпроизвеждащо начало. Така петелът е ярък символ на потенция, включва се в сватбените ритуали и изразява тяхната основна идея.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme
%d bloggers like this: