Най-популярните породи кучета и тяхната история

От кученца, побиращи се във винена чаша, до големи колкото пони, кучешките породи са цяло разнообразие от размери, форми, темперамент и качества. Всички те обаче имат едно общо нещо: произхождат от сивия вълк. През вековете хората са отбирали качествата у кучетата, дали за да са им по-полезни или просто за да изглеждат по определен начин, като така са създали всички днешни породи. През различните исторически периоди популярни са били различни породи. В бума на златните трески в Северна Америка например, най-търсени били северните кучета за впрягове – те трябвало да бъдат много силни и издръжливи. Днес пък други неща определят популярността на породите, като често това е модата. Да видим кои са едни от най-популярните породи кучета, които хората си вземат за домашни любимци.

kuce-shi-tcu_resized

1. Ши тцу

Името на породата се превежда от китайски като „лъвско куче“ и когато го видите, разбирате защо. Ши тцу е почитана от кралските особи порода, като тези кучета са били избора на династията Минг между 14-и и 17-и век и са открити от английски войници през Втората световна война. Произходът на ши тцу е забулен в мистерия, тъй като породата съществува от хиляди години. Има китайски рисунки от 500 г.пр.Хр., на които са изобразени приличащи на ши тцу кучета. Ши тцу и други подобни породи са били приети в тибетските будистки храмове и са били смятани от монасите за свещени кучета. Дори са работели редом до тях, служили са като кучета пазачи и са въртели молитвените барабани по време на будистките ритуали. Всички днешни ши тцу произлизат от 14 кучета, които генерал Дъглас и лейди Браунинг са внесли в Англия през 30-те години на миналия век. Ши тцу са много популярни кучета, особено сред известните личности. Далай Лама много ги харесва, което доста е помогнало за популярността на породата в тибетския будизъм. Певицата Марая Кери има две лъвски кучета, кръстени Бинг и Бонг. Дори милиардерът Бил Гейтс е имал ши тцу.

kuce-pudel_resized

2. Пудел

Къдриците му може да са ви заблудили, но пуделът не е просто красива играчка, а много интелигентна порода, която се поддава изключително на дресировка.
Първоначално създадена в Германия, породата е била използвана за събиране на дивеч от водата. Къдриците й всъщност са дело на ловците, които искали кучетата да се движат по-ефективно във водата. Днес има три разновидности на пудела: стандартният и най-старият от трите е единствен, чиито геном е разчетен; миниатюрният се използва за откриване на трюфели; и той пуделът, който често е използван в конкурси и представления, особено по времето на Луи XVI е бил изключително модерен във Франция. Всъщност пуделът е националното куче на Франция.

kuce-dakel_resized

3. Дакел

Дакелите са били създадени с цел да бъдат безстрашни, продълговати кучета, които да влизат в дупките на язовците и да се бият с тях до смърт. Дори името на породата се превежда като „ловец на язовци“. Всъщност дакелът е най-дребната порода кучета, използвана за лов. Не позволявайте размера му да ви заблуди – той е пъргав и има страхотен инстинкт на ловец. Освен това от дакелите стават добри кучета пазачи, защото са винаги нащрек. Може да не ви се вярва, но малкият дакел е признат за най-агресивната порода от всички.

kuce-buldog_resized

4. Булдог

Тази порода дължи популярността си на любвеобилния си характер и очарователния си вид – кой може да устои на набръчканото лице? Макар днес да са големи симпатяги, преди стотици години булдозите са били развъждани за примамка на бикове. За тази цел първите булдози е трябвало да бъдат свирепи и нечувствителни към болката. Те били използвани за събиране на бикове за кастрация, но постепенно това се превърнало в кървав спорт и булдозите били принуждавани да участват в брутални и смъртоносни битки. Когато спортът бил забранен в Англия през 1835 г., хората решили да се отърват от захапката на булдога и само след няколко поколения породата придобила съвсем друг характер. Макар различните породи да имат уникални характеристики, всички те технически са един и същ вид. Разликите се дължат на изкуствения отбор, който понякога води до усложнения. В случая с булдога, с течение на годините главата му е станала толкова голяма, че обикновено пречи на естественото раждане. 80% от булдозите трябва да бъдат израждани чрез цезарово сечение.

kuce-bokser_resized

5. Боксер

Извсестно с това, че се изправя на задните си крака, за да се бори с опонента си, това куче изглежда сякаш се боксира. Всъщност, когато породата е създадена в Германия през 19-и век, боксерите са използвани за бой с кучета, както и за опазването на голям дивеч като глигани, докато ловецът пристигне. Боксерите имат уникална челюст с изразена прогения, което означава, че долната челюст е издадена напред и леко извита нагоре. Резците са подредени в права линия заедно с кучешките зъби, което им дава доста интересна усмивка. Може би ще се изненадате да научите, че боксер държи рекорд на Гинес… за най-дълъг език. Боксерът Бранди е имал 43-сантиметров език.

bigal_resized

6. Бигъл

Бигълите присъстват в попкултурата още от времето на кралица Елизабет, изобразявани са в картини, литературни произведения, филми, сериали и комикси. Снупи от анимацията „Пийнътс“ е може би най-известният бигъл, но не дава точна картинка за породата. Макар да не притежават човешки качества, бигълите имат силен ловен инстинкт и много весел темперамент. Породата води началото си отпреди хиляди години, макар точният й произход да е изгубен в историята. Знае се обаче, че по времето на Хенри VIII бигълът е развъждан за лов, а векове по-късно се превръща в най-популярната порода кучета в САЩ. Първите бигъли всъщност са били доста по-дребни от днешните. Те са били високи едва 20 см., но с времето са били чифтосвани с по-едри ловни кучета и така са достигнали до съвременните си размери. Бигълите са известни като едни от най-шумните кучета. Всъщност се смята, че името на породата произлиза от средновековен френски и се превежда буквално като „широко гърло“, но по-поетичния му превод е „шумна уста“. Интересен факт е, че ако опашката на бигъла не е с бял връх, значи кучето не е чистокръвен бигъл. Дали ще са няколко бели косъма или половината опашка ще е бяла, истинският бигъл винаги има бяло по опашката.

goldan-retriivar_resized

7. Голдън ретрийвър

Тази интелигентна порода е създадена от барон Туидмаут, който искал ретрийвър, подходящ за шотландския климат, терен и дивеч. За целта той кръстосал своя жълт ретривър с вече изчезналия воден туид шпаньол. По-късни кръстоски между ирландски сетер, блъдхаунд и други туид шпаньоли са довели до създаването на днешния голдън ретрийвър. Голдън ретрийвърът е създаден специално, за да събира дивеча по време на лов. Затова обича водата и има мека муцуна, с която не наранява дивеча. Освен това е сред породите с най-силно обоняние и днес често се използва за откриване на експлозиви и при спасителни мисии. Породата се нарежда на четвърто място по интелигентност.

nemska-ovcarka_resized

8. Немска овчарка

Немската овчарка е златният стандарт при полицейските, военните кучета и кучетата пазачи. Породата произлиза от смесица пастирски и фермерски кучета и официално се е зародила през 1899 г. в Карлсруе, Германия. Може би най-известното качество на немската овчарка е нейната интелигентност, като тя е третата най-интелигентна порода след бордър колито и пудела. Една немска овчарка може да научи команда само след пет повторения и в 95% от случаите изпълнява още от първия път. Немската овчарка има лошата слава на агресивна порода и в действително е отговорна за най-много ухапвания, но добре обучените и социализирани кучета са много безопасни. Захапката на немската овчарка е със сила над 1000 нютона, което е колкото на питбула и почти колкото на ротвайлера. През 1921 г. кучето Стронгхарт става едно първите кучета филмови звезди, а година по-късно Рин Тин Тин дори надминава успеха му и днес се смята за най-известната немска овчарка. И двете кучета са получили звезда на Алеята на славата.

kuce-1_resized

9. Йоркширски териер

Йоркитата, както са наричани, са част от групата на кучетата играчки (категория, която включва още чухуахуато) и тежи между 1.8 и 3.2 кг. Породата е кръстена на графство Йоркшир в Англия, откъдето произлиза, макар първоначално да е носила името той териер. Днес миниатюрното куче може да е предимно аксесоар за богатите и известните, но някога е принадлежало към работническата класа и йоркширските териери са били използвани за лов на гризачи във фабриките за памук и вълна през 19-и век. Може би си мислите, че 3кг са доста и има много по-малки кучета. Всъщност най-малкото живо куче днес е 10-сантиметровата чухуахуа Миракъл Мили. Тя обаче е по-голяма от Силвия, йоркширски териер, който в продължение на 70 години е бил най-малкото куче в света. Силвия е била висока малко над 6 см., дълга почти 9 см. и е тежала едва 110 гр. Друг известен йоркширски териер е Смоуки, който през Втората световна война е сложил заедно със стопанина си. Той прекарал две години насред войната в Тихия океан и живял в джунглата на Нова Гвинея. За разлика от официалните военни кучета, Смоуки не получавал ветеринарни грижи, нито специална балансирана диета. Той издържал на примитивните условия в палатките, изложен на екваториалната жега и влажност. Въпреки това обаче не се разболял нито веднъж. Смоуки преживял глад, жажда, 150 военни бомбардировки и тайфун. През 2005 г. официално е открита бронзова статуя на Смоуки на мястото, където е прекарал последните си моменти.

kuce_resized

10. Лабрадор Ретривър

Атлетичните лабрадори произлизат от Нюфаундленд, където са се трудели с рибарите и са им помагали да издърпват мрежите и да хващат избягалите риби.
Породата обаче е получила отличителните си качества чак когато е била кръстосана със сетери, шпаньоли и други ретривъри. Оттогава лабрадор ретривърите, които са в три разновидности според цвета си, са отглеждани като помощници при лов на дивеч. Освен това стават известни със своите уравновесеност и темперамент. Интересна особеност на породата е, че притежава така наречения динамин 1 ген. Мутацията причинява загуба на контрол в задните крайници след голямо натоварване при кучетата. Учените са открили, че около 30% от лабрадор ретривърите носят въпросния ген. По време на Виетнамската война (единствената война в американската история, в която на военните кучета не им е позволено да се завърнат след края на войната) лабрадор ретривърът е изборът на военните за куче следотърсач. Лабрадорите са използвани за откриването на ранени американски войници, вражески патрули и свалени пилоти.

Автор: Ивайло Иванов

www.http://iskamdaznam.com

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme