Теракотената армия на първия император – Цин Шъ Хуанди

През 1974 г. селяни, които копаят кладенец близо до днешния китайски град Сиан, изваждат от пръстта глинени фигури и проправят път към едно от най-великите археологически открития на всички времена. Теракотената армия е абсолютна сензация – около 8000 фигури на воини и коне в естествена големина са заровени през 210 г. пр. Хр. като „призрачна армия”, която да брани гробницата на Първия император. За нея не се споменава в нито един исторически източник и веднага след като е заровена, тя е забравена под земята за цели 2000 години.

terakotena-armia-1_resized
Шихуанди е роден през 259 г. пр.н.е. в царско семейство, а на 13 години заема трона на владетеля. Благодарение на подкрепата на своите съветници той започва обединението на шестте княжества, от които по това време се състои Среден Китай. Успява в начинанието си и така става първият император на обединен Китай. Управлява го 35 години.

terakotena-armia-2_resized
Това е сложно време, тъй като страната е разпокъсана. Шъ Хуанди започва с унификация на изписването на йероглифите, системите на мерките, теглилките и въвеждане на обща парична система. Освен това той е последовател на лигизма. В рамките на това учение се утвърждава върховенството на закона, прякото подчинение на владетеля и лична преданост към него. Императорът разделя държавата на 36 военни окръга и премахвал защитните стени между бившите княжества. Обединява и укрепва стените на север, като достроява Великата китайска стена и напълно изолира Китай от скитническите племена. При това той почти не стои в столицата, а постоянно инспектира държавата.

kitaiska-stena_resized
Първият император е блестящ и безмилостен владетел, обзет от параноя и неистово желание да господства и в отвъдния свят така, както и на земята. С времето в него се загнездва мисълта за смъртта и той започва да търси рецепти за различни еликсири, които да удължат живота му. Това е и причината за създаването на „призрачната армия” и огромния му погребален комплекс. Когато умира тялото му е изпратено в столицата Сиан. По това време в близост до града вече е построена огромната
гробна могила, в която се крие цял един призрачен свят от воини, слуги и артисти, доспехи и бронзови колесници.

terakotena-armia-3_resized
Изграждането продължава 38 години и в него участват над 700 000 работници. Практически планината Лишан представлява изкуствен некропол на императора.
Според свидетелствата на съвременника му Сим Цян в некропола има копия на дворците на императора. Там са поставени множество редки вещи, скъпоценности, фигури на воини, чиновници от всички рангове и съсловия. Майсторите създават система за защита на гробницата от набези – капани и самострели. В помещението е построен умаленият вид на някогашния Китай. Планини, езеро и реки от живак, които да се преливат самостоятелно. Таваните са украсени с картини на звездното небе, а подът – с карта на земята. При това картините са снабдени със специален механизъм, който ги движи.

terakotena-armia-4_resized
Разкопките се провеждат на три етапа: 1978 – 1984, 1985 – 1986 и от 2009 година е третият. През това време са открити 8099 фигури на войници, чиновници, коне. Последните разкопки попадат и на хора на изкуството – музиканти, акробати. Фигурите са изработени с поразителна прецизност, всички войници имат почти еднакъв ръст – 1,9 м, но са с различни лица, изразяващи различни емоции.

terakotena-armia-5_resized
Оказало се, че Теракотовата армия на Шъ Хуанди се е изработвала в различни части на страната, а местните правели статуите на конете. Това разпределение не е странно, тъй като конят тежи повече от 200 кг., а войникът – само 135.

terakotena-armia-6_resized
Теракотената армия, пазителка на гробницата, е единствено по рода си произведение. Днес хиляда от глинените воини са изложени заедно с други находки от могилата в специален музей и всяка година привличат два милиона туристи от цял свят.

terakotena-armia-7_resizedterakotena-armia-8_resized
Могилата, където е погребан първия император все още не е разкопана и продължава да се проучва. В нея се пускани измервателни инструменти и робот, които разкриват, че в почвата има 100 пъти по-голяма концентрация на живак от нормалното, което означава, че някои от легендите може и да са верни. Тайните на гробницата са запазени повече от 2000 години, тъй като повечето от работниците, участвали в построяването й, са били убити.

terakotena-armia-9_resized
Може би някой ден, когато могилата бъде разкопана изцяло, легендарните й съкровища ще излязат на бял свят и ще бъдем свидетели на нови удивителни открития.

www.http://iskamdaznam.com

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme