Германия плаща на потребителите да използват зелена енергия

Сметките за ток често са доста големи в модерния дигитален свят, но от време на време се случват и чудеса. В Германия например е наблюдаван феномен, когато един особено светъл и слънчев ден е презаредил слънчевите и вятърните електрически генератори.

Към 13:00 ч. на 8 май, генерираната зелена енергия в страната е осигурявала 55 гигавата от консумираните 63 гигавата – около 87% от общата консумация. Плюс останалите електрически централи в страната, произвежданата енергия е надвишила консумираната. Това означава, че за кратък период цената на тока е била негативна, тоест на потребителите е било плащано да използват ток.

zelena-energia_resized
Подобно нещо се случи в Дания миналата година, когато особено ветровит ден захрани до такава степен ветрогенераторите, че само турбините генерираха 140% от общото потребление на страната, като излишната електрическа енергия беше изнесена за Германия, Норвегия и Швеция.

Германия се стреми да излезе на челно място по възобновяеми източници на електроенергия, като плановете са страната да разчита изцяло на тях през 2050 година.

Автор: Ивайло Иванов

www.http://iskamdaznam.com

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme