10 шокиращи исторически факта, които не знаехте

Историята предизвиква различни реакции у всеки. Някои я ненавиждат, други обичат всичко свързано с нея. Какъвто и да е случаят обаче, просто няма как да я игнорираме. Учим я в училище, ставаме свидетели на исторически събития и я четем в книгите и автобиографиите. Тези 20 факта обаче не се преподават в училище.

1. Обедните спектакли използвали осъдени затворници и военнопленници за истински екзекуции по време на пиесите

Римляните били известни със своите обедни спектакли, така наречените „луди меридиани“. Тези представления разигравали популярни митове като тези за Херкулес и Орфей. Те обаче не били просто за забавление, а служили и като платформа за публични екзекуции на осъдени затворници и военнопленници.

pasifeia_resizedНапример в спектакъла „Пасифея“, жена затворничка била буквално намазвана с аромата на разгонена крава. След това бил пускан бик, който се опитвал да се качи върху жената. Ако тя оцелеела след това, един замах с меча обикновено слагал край на живота й.
Император Нерон обличал християните в животински кожи, след което ги хвърлял на свирепи кучета. Богатите зрители оценявали тези форми на екзекуции, защото така се чувствали още по-висши от престъпниците.

2. Кралицата на Тайланд се удавила, защото подчинените й нямали право да я докосват

19-годишната Сунандха Кумариратана била дъщерята на крал Монгкут и принцеса Консорт Пиам. Тя се оженила за крал Рама V и била една от четирите му кралици. Две от другите били по-малките й сестри.

sunandha_resizedКралицата и дъщеря й загинали при трагичен инцидент, когато лодката им се обърнала на път към летния дворец. Инцидентът бил наблюдаван от много хора. За съжаление никой от тях не можел да се притече на помощ, защото законът забранявал обикновените хора да докосват кралски особи – дори когато ставало въпрос на живот или смърт. Всеки нарушил този закон щял да получи смъртна присъда.

3. Айнщайн се оженил за първата си братовчедка

einstein_resizedВсъщност такива бракове е имало още при Ротшилд и Дарвин. Последният бил внук на първи братовчеди. Оказва е, че вероятно повече от 80% от браковете в миналото са били между втори братовчеди или по-близки роднини.
В древни времена хората не са били разпръснати на големи разстояния и кръвосмешението е било неизбежен резултат от това. През по-късни векове пък бракът между братовчеди бил смятан за идеален. След като започват да се появяват доказателства за неврологични заболявания и мутации обаче, броят на тези бракове започва бързо да намалява.

4. Средната продължителност на живота в Древен Рим е била 20-30 години

dreven_rim_resizedДнешните статистици са съгласни, че средната продължителност на живота при древните римляни е била около 25 години. Това се дължало на високата смъртност сред бебетата и децата. Около 50% от децата умирали преди да навършат 10 години. Онези, които успеели да преживят чумата, дизентерията и войните доживявали до около 50 години.

5. Войната на Тройния съюз отнема живота на 60% от населението на Парагвай

Парагвайската война започва, когато Бразилия помага на окупирания от Колорадо Уругвай срещу опозицията. Притеснен от заплахата за местната власт, диктаторът Франсиско Лопез въвлича Парагвай във война срещу по-голямата Бразилия. Бартоломе Митре бързо грабва възможността и сключва съюз с Бразилия и Уругвай, а на 1 май 1865 г. обявява война на Парагвай.

paragua_voina_resized50 000-ната парагвайска армия е считана за най-силната в Латинска Америка по онова време. Войната започва със силни победи за парагвайците и голямо нахлуване във вражеските територии. Но логистични проблеми и струпването на армията на Тройния съюз скоро спира парагвайското нашествие. Нещата се обръщат през януари 1868 г., когато бразилците пробиват защита на парагвайците. В голяма битка през декември парагвайската армия е буквално унищожена почти до крак.
Франсиско Лопез успява да се измъкне, но е убит две години по-късно. Популацията на Парагвай, която преди войната е 525 000, се стопява до 221 000 през 1871 г., като от тях са останали само 28 000 мъже.

6. За римляните урината била „течно злато“, с което третирали лош дъх и избелвали зъбите си

Урофагията (консумирането на урина) била нещо нормално в древен Рим. Урината била като „течно злато“ за римляните. Те я събирали от обществените тоалетни и я продавали на пазара. Печалбата от тази търговия била толкова голяма, че се наложило въвеждането на данък урина.

rimliani_resizedВ древността урината била използвана за омекотяване на кожи, премахване на петна от дрехи и като подкваса. Но имала и друго много важно предназначение – била използвана като промивка за уста. Римляните вярвали, че амонякът в нея елиминирал лошия дъх и петната по зъбите, което наистина било така.

7. Чингис хан наредил на армията си да изяде всеки десети човек, за да се справи с глада

Чингис хан основава Монголската империя, най-голямата в историята. Успешната инвазия на чужди кралства се дължала най-вече на дисциплината сред армията на хана. След като приключва успешна война срещу династията Цзин, Чингис хан трябва да се оттегли, защото е ранен. Династията се възползва от тази възможност, за да върне изгубените земи и да се окупира.

cingis_han_resizedСлед 2 години монголците се връщат за нова победа. Чингис хан разделя армията си на три части. С двамата си сина той повежда своите хора в нападение и почти затрива цзинската империя. Оцелява само столицата й, която е обсадена от монголците. Обсадата продължава толкова дълго, че храната привършва, а чумата вилнее из монголския лагер.
Чингис хан, решен да продължи обсадата на всяка цена, дава заповед всеки десети да бъде пожертван, за да нахрани останалите. Столицата Чундгу пада на следващата година.

8. Император Клавдий не бил хомосексуалист и това се смятало за странно

Четвъртият римски император си лягал само с жени. Не с момчета, нито с мъже. Това било считано за доста странно, понеже римляните смятали хомосексуалността за нещо нормално.

klavdii_resizedЗа по-богатите римляни сексът с жена се налагал само заради създаването на наследници. Сексът с мъж бил доста разпространено явление. От първите 15 римски императори, Клавдий е единственият, който не е бил хомо или бисексуален.

9. Четири от шестте любовници на Адолф Хитлер са опитали самоубийство

Връзките на Хитлер отдавна пленяват историците. Макар известен като напълно отдаден на Германия, той е бил свързван с множество жени. Доста от тях са се самоубили, а една е оцеляла след опит за самоубийство.
Хитлер изпитвал силно привличане към Гели Раубер, доведената му племенница, която била 19 години по-млада от него. Аферата приключва, когато Гели се прострелва с пистолета на Хитлер в неговия апартамент в Мюнхен.

hitler_resizedМария Райтер пък била обект на вниманието на Хитлер през младините му. Тя се опитва да се обеси, когато той категорично отказва да се ожени за нея, защото предпочита да преследва политическа кариера.
Юнити Митфорд била британка, лоялна на Хитлер и активно работеща за нацистите. Разстроена заради войната между двете страни, които обича (Великобритания и Хермания), Юнити се прострелва с малък пистолет. Куршумът засяда в мозъка й и не може да бъде изваден. Тя умира девет години по-късно от усложнения, възникнали заради това.
Рената Мюлер, която за Хитлер била перфектната арийска жена, умира внезапно уж от епилепсия, но по-късно става ясно, че вероятно е била убита от Гестапо.
Ева Браун била безкрайно лоялна и фанатически посветена на Хитлер. Нещастна от любовния си живот, тя се опитва да се застреля, но е спасена. Превръща се в най-известната любовница на Хитлер и умира редом до него, когато двамата се самоубиват в края на войната.

10. Канибализмът бил популярен през 16-и и 17-и век

Ренесансът е известен като период на изкуството и културата. Шокиращо, но тогава и канибализмът бил на почит поради медицински причини. Мумии и жива човешка плът се ценели много в името на медицината. Консумирането им освен това не се ограничавало само до няколко избрани групи. Учени, кралски особи, свещеници и обикновени люде глозгали човешки крайници при всяка удобна възможност.

kanibalizwm_resizedКанибалската медицина следвала принципа, че човешкото лекува човешко. Така например смленият прах от череп се използвал при главоболие, приемането на прясна кръв лекувало проблеми с кръвта, а мазнините от труп били лек срещу подагра. В резултат на това често били задигани мумии от египетски музеи, черепи били изравяни от ирландски гробища, а гробари редовно търгували с части от трупове.

Автор: Ивайло Иванов

www.http://iskamdaznam.com

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme