Невероятни истории за упоритост и постоянство

Ако за вас думите упоритост и постоянство означават да ходите веднъж в седмицата на фитнес, за други хора те са всичко. Това са истории за хора (и котарак), отказали да се предадат и посветили години от живота си на целите си.

1. Мъж работи 30 години, за да превърне пясъчен нанос в пищна гора

mwz_resized

През 1979г, само на 16 години, Джадев Паянг видял нещо на брега на река Брахмапутра, което го разплакало – хиляди змии и влечуги умирали на пясъка, където изплували след наводнение. Джадев, носещ прякора Молай, си поставил за цел да предотврати смъртта на други животни, но индийското правителство отказало да му помогне. В продължение на 30 години, Молай засаждал дървета и дори внасял мравки, за да създаде самоподдържащи се екосистеми. През 2008 г., мястото откриват властите, които преследвали стадо от 115 слона. Те били изумени и впечатлени от постижението на Молай. Днес гората е кръстена на него и е дом на десетки видове, включително тигри, носорози, елени, зайци и маймуни.

2. Доктор си изпуква кокалчетата 36 500 пъти

mwz-1_resized

Направено в името на науката. Д-р Доналд Унгер бил субект и контролен специмен за своя научен труд озаглавен „Причинява ли пукането на кокалчетата артрит на пръстите?“ За да отговори на този въпрос, той си изпуквал пръстите по два пъти всеки ден… в продължение на 50 години! Започнал да търси отговора още от малък, когато все му повтаряли, че ще получи артрит като порасне. Сега, 36 500 изпуквания по-късно, той е доказал на мащехата и леля си, че грешат, защото и двете му ръце са напълно здрави.

3. Пощальон 33 години гради дворец с малки камъни

dvorec_resized

Пощальонът Фердинанд Шевал живял във Франция в края на 19-ти век. Един ден докато се разхождал, той се спънал в камък на пътя – така си спомнил сън от детството, в който строил замък. Следващите 33 години, Шевал събирал камъни по маршрута си на пощальон и след това ги редил в своя замък Идеал, днес намиращ се в град Отрив. Искал да го погребат вътре, но френските закони не го позволявали, затова си построил собствен мавзолей и починал година след завършването му.

4. Мъж прави най-дългата верига от опаковки от дъвки

mwz-2_resized

Така изглеждат опаковки от дъвки за $131 007. Гари Дюшл започнал хобито си на 11 март 1965 г., правейки верига от опаковки от дъвки – това било модерно в САЩ през онези години. Гари обаче така и не спрял. На 11 март 2014 г., той затвърждава световния си рекорд с почти 24 км. верига от 1 871 538 опаковки.

5. Мъж събира мъх от пъпа си 26 години, а учен изучава своя 3 години

pwp_resized

През 1984 г., на австралиецът Греъм Баркър му било скучно и той започнал да бърка в пъпа си. Погледнал малкото мъх, който извадил от там и се зачудил колко ли може да събере? 26 години по-късно, г-н Баркър вече бил събрал 22.1 грама мъх, който продал на музей за неизвестно колко. Междувременно, австрийският химик Георг Стейнхаузер също бил любопитен за своя мъх и състава му. Той взел 503 проби от собствения си пъп за 3 години и открил, че се състои не само от фибри от дрехите, но също от мъртва кожа, мазнини, пот и прах.

6. Баба взема книжка след 960 опита

baba_resized

Ча Са-сун живеела сама в малко планинско село в Южна Корея. Тя винаги мечтала да се научи да шофира, но започнала да се опитва да вземе книжка чак на 60 години. Излишно е да казваме, че не й било лесно. Баба Са-сун се провалила на писмения изпит, състоящ се от 40 въпроса, 949 пъти. Най-накрая, на 950-ия път, тя събрала 60 точки и преминала към шофьорския изпит, на който се провалила само 4 пъти.

7. Мъж с един крак и едноръка жена танцуват една година

tanc_resized

Май Ли учела за балерина, когато я връхлетяла трагедия – изгубила дясната си ръка при автомобилна катастрофа. Много години била депресирана, но през 2005 г. срещнала Зай Чаовей, който изгубил левия си крак като малък. Май мечтала двамата да танцуват, но Зай се колебаел, защото никога не бил танцувал преди това. Тя го убедила да опита и двамата се упражнявали всеки ден от 8 сутринта до 11 вечерта в продължение на 1 година. Зай изпускал Май хиляди пъти. Двамата участват в състезание по танци по националната китайска телевизия и печелят сребърния медал с резултат 99.17, най-високият вот на зрителите.

8. Глухонямата Хелън Келър се научава да комуникира и отива в колеж

helen-keller_resized

Хелън Келър и нейната учителка Ан Съливан преминали през невероятни премеждия през 49-те години, в които са работили заедно. Хелън не била родена глухоняма, но се разболяла мистериозно на 18 месеца през 1882 г. След това останала без зрение и слух. Години по-късно, родителите й открили Ан Съливан, наскоро завършила училище Пъркинс за незрящи. По онова време, Хелън била много раздразнителна и затворена. Ан обаче постепенно научила Хелън на жестомимичен език като рисувала с натиск символите върху дланта й. Първият пробив бил, когато Ан успяла да накара Хелън да свърже буквите от думата „вода“ върху едната й ръка с водата, изливаща се върху другата й ръка. От там нататък, Хелън започнала да общува със света около нея. 25 години тя усъвършенствала речта си, за да могат останалите да я разбират. Завършила с пълно отличие Радклиф на 24 години и написала първата си книга с помощта на Съливан и нейния бъдещ съпруг, Джон Мейси.

9. Жена носи корсет всеки ден от 4 години

zena-korset_resized

Сара Крисман винаги се захласвала по викторианския начин на живот. Когато съпругът й подарил корсет за рождения ден, тя се колебаела, но решила да го пробва. Моментално обаче се влюбила в усещането и продължила да го носи. Цели 4 години тя всеки ден носела един от 4-те си корсета, дори по време на сън. За това време, талията й се свила от 81 см. на 56 см.

10. Котарак успява да открадне 600 неща за 3 години

kotarak_resized

Това е друг вид упоритост. Котаракът крадец Дъсти е известен в квартала си с нощните си приключения, но вместо да преследва птици или мишки, той краде от съседите бельо, бански и дори обувки. Всичко на всичко, Дъсти е успял да открадне 600 предмета, които съседите се опитват да върнат на собствениците им всеки ден. Въпреки това обаче, има цяла купчина с неща, които никой не си е потърсил.

Автор: Ивайло Иванов

www.http://iskamdaznam.com

loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme