Загадката на Торинската плащаница

Истинска или не, реликвата продължава да вълнува хората

 

torino-plaschenica_resizedЕдна от най-големите загадки на човечеството е наглед обикновено ленено платно с размери 4,3 на 1,1 метра. За някои то е най-убедителното доказателство за истинността на събитията, описани в Библията, за други е добре направен средновековен фалшификат.

За първи път за т.нар. Торинска плащаница се споменава в документи от средата на 14-и век. Една от легендите разказва, че тя е била намерена и донесена в Европа от рицарите тамплиери. През следващите векове тя сменя няколко пъти местообиталището си.

През 1532 г. краищата на платното са обгорени от пожар в параклис в Шамбери, където се пази по това време. През 1535 г. плащаницата е преместена в катедралата в италианския град Веричели, а от 1578 г. се съхранява в катедралата в Торино, откъдето носи и името си. Плащаницата е спасена по чудо за втори път от пожар през 1997 г., след като пожарникарят Марио Трематори рискува живота си, за да изнесе светинята от горящата катедрала.

Но не историята й, а изображението върху нея е това, което провокира човешкото въображение от векове. Плащаницата е запечатала лика и тялото на брадат мъж с рани, подобни на тези, получени от Исус Христос при разпването му. Предполага се, че тялото е било положено върху едната половина от платното, а с другата е било покрито. Фактите обаче приключват дотук и започва зоната на хипотезите.

През последните десетилетия множество учени, експерти, теолози и дори криминолози са се опитвали да дадат отговор на големия въпрос: автентичен ли е един от най-свещените предмети, почитани от християните, или е добре направен фалшификат, дело на изкусен майстор.

Парадоксално, но въпреки многобройните изследвания еднозначен отговор все още няма. Всяко доказателство в подкрепа на истинността на платното е последвано почти незабавно от друго, което го обявява за измама. Няма дори яснота откога датира християнската светиня.

През 1988 г. независими анализи с въглерод-14, извършени в Оксфордския университет, Университета на Аризона и Швейцарския технологичен институт, хвърлят истинска бомба, след като доказват, че то датира от периода между 1260 и 1390 г., тоест става въпрос за средновековен фалшификат.

Други проучвания обаче подкрепят автентичността на плащаницата. Наскоро с нея се заеха криминолози, работещи за руската Федерална служба за сигурност, които подходиха към проблема не от мистична гледна точка, а като към криминален случай. Те обявиха, че става дума за автентичен артефакт. Криминолозите базират изводите си на анализ на модела на стареене на плата и на раните на мъжа, изобразен на нея. Според тях анализът на отпечатъците показва, че на тях е изобразен човек, който е бичуван с камшици, каквито са използвани в Рим. Освен това на дясното му рамо се отбелязва широка вдлъбнатина, която се е образувала вероятно от носенето на някакъв тежък предмет, а на ръцете и краката има рани като от гвоздеи.

Междувременно се появяват все нови и нови подробности за реликвата. Бе обявено, че историкът Барбара Фрейл, работеща в архивите на Ватикана, е открила надпис “Иисус Назорей” върху Торинската плащаница. Според нея надписите били направени от римски войници или чиновници с цел тялото да бъде идентифицирано.

Буквално дни по-късно медиите разпространиха новината, че е открито контрадоказателство за автентичността на реликвата. Италианският професор по химия Луиджи Гарласкели обяви, че с методи и средства, които са били използвани през Средновековието, е направил точно копие на плащаницата. Ученият ползвал за основа ленено платно, изтъкано с методи от Средновековието. Той го състарил чрез пране и изваряване, след което покрил с него един от студентите си. С пигмент, съдържащ киселина, какъвто се използвал през средните векове, той натъркал върху платното очертанията на тялото на студента, получавайки изумително точна прилика с истинската плащаница.

Следващият удар срещу автентичността на плащаницата бе нанесен не от химици, а от археолози. В Ерусалим бе открит погребален саван от времето, когато Христос е бил разпънат на кръст. Плетката на савана обаче е коренно различна от тази на плащаницата. Според експертите, докато плетката на новооткритото платно е една от най-елементарните, тази на реликвата е изработена много по-сложно, с диагонално преплитане, каквато технология е използвана близо 1000 години след разпването на Христа.

Междувременно най-съвременните технологии също бяха хвърлени в битката за изясняване на истината около автентичността на реликвата. Британски специалисти по компютърна графика обявиха, че са възстановили как е изглеждал мъжът, увит в плащаницата, с помощта на 3D технологии. След като заснели детайлно изображението и го прехвърлили в 3D формат, те стигнали до извода, че ръстът на мъжа, загърнат в нея, е бил 173 см, със смугла кожа и черти на лицето, много по-различни от традиционния образ на Христос.

Друго революционно откритие дава нова надежда, че мистерията около Торинската плащаница най-после ще бъде разгадана. Американски учени от университета в Тексас обявиха, че са открили нов начин за извършване на радиоактивен анализ на артефакти, без да ги увреждат. Досега при традиционното радиоактивно датиране малки части от обекта се изгаряха след третирането им с определени химикали, за да се отдели въглероден двуокис. Новият метод не изисква унищожаване на части от артефакта, което е неприемливо в определени случаи. При него целият обект се поставя в специална камера с плазма, която бавно и внимателно окислява повърхността на артефакта, отделяйки въглероден двуокис за анализ на нивата на въглерод-14 в него. Изследователите начело с доктор Марвин Рау гарантират, че методът е сравним по точност с традиционните технологии. Те вече са датирали над 20 органични субстанции, включително египетска тъкан от преди 1350 години. „На теория методът може да бъде използван за датирането дори на Торинската плащаница”, кълне се Рау.

Докато обаче науката наистина не представи убедителни и най-вече еднозначни доказателства дали плащаницата е автентична или не, тя ще продължи да провокира въображението на хората по цял свят.

От: Бис.БГ

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme