10 снимки, които шокираха света

Често се казва, че снимката е равна на хиляда думи. Това може да важи за всяка снимка, но има няколко редки фотоси, които казват много повече. Те предават разтърсваща история, толкова силна, че може да промени света и да пробуди всеки един от нас. От запомнящите се снимки на трагичната смърт на Омайра Санчес до ужасяващите снимки на Бхопалската катастрофа от 1984 г., силата на фотографията все още е жива и непобедима. Това са 10 снимки, които шокираха света.

1. Косовските бежанци

10-gettyimages1_resized

Карол Гузи е първата жена, която получава наградата Пулицър за новинарска фотография. Най-скорошния си Пулицър тя печели през 2000 г. със своите снимки на бежанците от Косово. На тази виждаме Агим Шала, момче на 2 години, чието семейство го прехвърля през ограда от бодлива тел. Хиляди бежанци от Косово са се събрали отново със семействата си в Кукъс, Албания.

2. Война под краката

10-voina_kraka_resized

Фотографът от Los Angeles Times Каролин Коул е направила тази ужасяваща снимка по време на командировка в Либерия. На нея виждаме опустошителните ефекти от гражданската война в страната. Гилзи покриват цяла улица в Монровия. Столицата на Либерия е най-засегната, защото там са се водели жестоки сражения между правителствената армия и бунтовниците.

3. Клане в тайланд

10-f-lynch-a_resized

Нийл Улевич печели Пулицър през 1977г за серия снимки на безредици и бруталност по улиците на Банкок, Тайланд. Клането в университета Тамасат се случва на 6 октомври 1976г. Тогава студенти, които протестират срещу фелдмаршал Таном Киткачорн са брутално нападнати. Киткачорн е бил диктатор, планиращ да се върне в Тайланд. Завръщането му обаче провокира много бурни протести. Протестиращите и студентите са пребивани, осакатявани, застрелвани, обесвани и изгаряни до смърт.

4. След бурята

10-pat-6_resized

Патрик Фарел от Miami Herald е уловил смразяващи моменти с пострадалите в Хаити през 2008г. Той е документирал трагедията с внушителни черно-бели снимки. На тази снимка от поредицата „След бурята“ виждаме момче, което бута количка, след тропическата буря Хана.

5. Силата на един

10-balilty_resized

През 2006 г. израелските власти нареждат евакуацията на нелегални селища като Амона. Одет Балилти, израелски фотограф за Assiciated Press, е на мястото, когато евакуацията прераства в насилствени и безпрецедентни сблъсъци между заселниците и полицаите. На снимката виждаме смела жена, която се опълчва срещу властите. Като повечето снимки в този списък, тази също е обект на много спорове. Според Инет Нили, 16-годишната еврейка на снимката, „снимка като тази е голям позор за Израел и не е повод за гордост. Изглежда сякаш е някакъв значим момент, но не това се случи там. В Амона се случи нещо съвсем различно. На снимката ме виждате сама срещу много, но това е само илюзия – зад мнозината стои един човек – Олмерт, а зад мен са Бог и хората на Израел.“

6. Световният търговски център 9/11

10-world-trade-center-9-11_resized

Снимките на Стиви Лудлум са зашеметяващи, а описанията към тях допълнително утежняват значението им. На тази виждаме последствията от сблъсъка на втория самолет в Световния търговски център в Ню Йорк, минути преди падането на кулите.

7. След цунамито

10-cunami_resized

Една от най-представителните и поразителни снимки на последиците от цунамито в Индийския океан е направена от Арко Дата, фотограф на Reuters. Той печели състезанието World Press Photo през 2004 г. Кати Райън, член на журито и редактор в списание The New York Times, описва снимката на Дата като „графична, историческа и емоционална“. На нея виждаме индийка, която лежи на пясъка с разперени ръце, оплаквайки мъртъв роднина. Близкият й човек е убит от едно от най-смъртоносните природни бедствия, което е виждало човечеството.

8. Бхопалската катастрофа от 1984 година

10-1984001_resized

Пабло Бартоломей е известен индийски фотожурналист, който е запечатал Бхопалската газова катастрофа с обектива си. Почти 30 години са изминали от най-тежката индустриална катастрофа в света, при която са пострадали 558 125 души и са загинали 15 000. Поради игнориране на стандартите за безопасност и процедурите по поддръжка в компанията Union Carbide India Limited, теч на газа метил исоцианат и други химикали са предизвикали невиждана природна и човешка катастрофа. Фотографът Пабло Бартоломей е побързал да документира събитието. Той се натъкнал на мъж, който погребвал дете. Тази сцена виждаме на снимката.

9. Операция Лъвско сърце

10-saleh_resized

Фотожурналиста Даян Фиморис печели през 2005 г. награда Пулицър за фото есето си „Операция Лъвско сърце“. Това е историята на едно 9-годишно иракско момче, което е тежко ранено при експлозия по време на един от най-жестоките конфликти в модерната история – войната в Ирак. Момчето е транспортирано в болница в Оукланд, Калифорния, където са му направени десетки операции. Неговият кураж и борба за живот са му спечелили прякора „Лъвското сърце“.

10. Трагедията на Омайра Санчес

10-omaira-sanchez_resized

Франк Фурние е уловил трагичната съдба на Омайра Санчес, заседнала в кал и отломки от срутени сгради. Изригването на вулкана Невадо дел Руиз в Колумбия през 1985 г. задвижва масивно кално свлачище, което заличава градове и убива 25 000 души. След 3 дни борба, Омайра загива от хипотермия и гангрена. Нейната трагична смърт е показателна за това как властите не успяват да реагират достатъчно бързо, за да спасят пострадалите от най-лошото природно бедствие в Колумбия. Франк е направил тази снимка малко преди Омайра да загине. Агонизиращата й смърт е предавана на живо по телевизията и гледана от милиони хора по света, което поражда много противоречия.

Автор: Ивайло Иванов

www.htpp://iskamdaznam.com   

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme