Изследователите откриват огромни древни градове, скрити дълбоко под камбоджанската джунгла

Нов тип проучване с революционната лазерна сканираща технология е позволила археолози да открият древни структури, които никога не са били виждани преди това. Те смятат, че може би са на хиляди години и са скрити под повърхността на камбоджанските тропически гори.
Много експерти стигнаха до извода, че това е най-богатото археологическото проучване правено досега, и ще помогне на изследователите в „лова“ за повече „загубени“ градове в близкото бъдеще. Австралийски археолози откриха древни подземни градове в археологическия парк на Ангкор (Сием Реап, Камбоджа), дом на известния храм Ангкор Ват, който се смята за един от най-важните археологически съкровища на нашата планета. Откритието е публикувано от „the Cambodian Archaeological Lidar Initiative“.

Резултатите от пълното изследване ще бъдат публикувани в „The Journal of Archaeological Science“. В тази нова инициатива е използвана нова технология на лазерно сканиране, която позволява откриване на скрити структури под повърхността на земята. Такова откритие е направено в камбоджанските тропически гори. Тези древни градове могат да се конкурират по размер и широчина на Пном Пен, сегашната столица на страната. Това откритие покрива площ от около 2 000 км, което се счита от някои експерти като най-голямото археологическо въздушно проучване, провеждано някога на Земята.

„Ние открихме, древни градове под тропическите гори, които никой до сега не е подозирал, че са там.“ – каза Деймън Евънс, който води разследването.

choueng_ek-peshakoffstudio-1Лазерите, използвани в проучването са били поставени върху хеликоптери, което позволило на изследователите да получат голям брой топографски снимки с висока резолюция , които според учените са „изключително подробни и точни.“

В допълнение към определено „мистериозни геометрични мотиви“, които биха могли да представляват стари градини, дворци и храмове, образите са позволили на изследователите да разберат как са функционирали и древните им водни системи. Евънс подчертава, че откритието ще осигури нови и завладяващи улики за разпадането на империята Ангкор (известна също като Червената Империя), която процъфтява в тази област и мистериозно изчезна през петнадесети век, подобно на много други древни култури. Деймън Евънс казва: „Този район е бил столица на Кхмерите по време на така нареченият „среден период“(~ 14-ти 19-ти век от н.е.)“. Евънс допълва: „Ние открихме огромен брой нови храмове, древни язовири, езера, храмове, кариери, както и други доказателства за Ангкор-ерата на експанзия по тези граници. Някои от тези функции могат да бъдат идентифицирани в изображенията, ако знаете, какво търсите разбира се … “ и добавя:“…алгоритмите за обработка, които използваме, са достатъчно умни, за да филтрират много от съвременното развитие на инфраструктурата там и напредналите древни системи за управление на водите.“ добавя Евънс.

Евънс получава финансиране от Европейския съвет за научни изследвания (ERC), след като с екипа си откриват сложен градски пейзаж, който е свързан със средновековни храмове от Кох Кер и Бенг Меалеа в Ангкор през 2012. В продължение на години, археолозите са подозирали, че районът е бил дом на редица древни структури, намиращи се под Мунт Пном Кулен и други от околните райони. Тези теории, вече са потвърдени от последното проучване, което позволи на изследователите да получат редица качествени снимки с висока резолюция и с безпрецедентно „ниво на детайлност.“ Някой от тях поставям отдолу.

pkks-peshakoff-studio

Дигитален модел на терена на Преах Кхан в местността Компонг Свай. Около 120 кв км. Лишен от дървета и всякаква друга растителност, показващ топографския релеф.

mountains

Планинския терен северно от Ангкор

Автор: Петър Симеонов

http://peshakoffstudio.com

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme