За 7 януари гласим специална трапеза. Честит имен ден!

 Денят 7 януари също е изключително важен за християните. Приготвяме специална трапеза. Честит Имен Ден!

В християнските православни традиции наблюдаваме една интересна практика.

Когато честваме голям и значим празник, на следващия ден почитаме и онези, благодарение на които даденото значимо събитие е станало възможно.

Например, на 25 март празнуваме големия християнски празник Благовещение, на който ден Свети арх. Гавраил пристигнал от Небесата по заръка на Всевишния, за да уведоми Дева Мария, че скоро ще зачене от Светия дух и ще роди Сина Божий. На следващия ден 26 март отдаваме почит към Свети арх. Гавраил – Вестоносецът.

По същия начин, след като на Йордановден – 6 януари празнуваме кръщението на Иисус Христос, на 7 януари отдаваме почит към кръстника Свети Йоан Кръстител.

Смисълът на този празник, наречен още Ивановден е не просто да почетем Свети Йоан Предтеча, защото в църковния календар са заложени още няколко дати, а да го отъждествим като кръстник.

ivanovden-1_resized
На Ивановден почитаме кръстника на Иисус Христос Свети Йоан Кръстител и отдаваме почит на нашите кумове

Оттук отдаваме почит и към всички кумовете или кръстници, както ги наричат в някои части на България.

Кумовете са тези, които участват в ритуала венчавка. Те стават близки приятели на младоженците, подкрепят ги и им помагат в трудни моменти.

Един или няколко кумове участват в ритуала кръщене. Кумът или кумата поемат неписан духовен ангажимент да се грижат за новокръстения човек – може да бъде бебе, но може у нас да бъде и по-голям човек.

Не случайно на Богоявление Иисус Христос бил кръстен от единствения Новозаветен пророк Свети Йоан Предтеча.

Свети Йоан бил изключително праведен. Той се дразнел от човешките недостатъци, а критиките, които отправил за поведението на владетеля, му спечелват гнева на неговата жена и заради това отсичат главата му. Празникът е 29 август, когато не се яде червена храна.

ivanovden-2_resizedСвети Йоан Кръстител – чудотворна икона

В миналото кумуването у нас се предавало по наследство по мъжка линия. В някои части на страната на Сирни Заговезни и на Великден семействата отиват да почетат своите кумове като им носят дарове – храна, вино, ракия, плодове. Днес все още има семейства, които стриктно спазват старите традиции. Други избират за свои кумове приятели, с които имат общи интереси и занимания.

За трети – наличието на кумове е една административна формалност, затова те избират хора, с които след това може въобще да не поддържат никакви отношения.

На Ивановден имен ден празнуват Йоан, Иван, Иванко, Иванчо, Ваньо, Иво, Ивайло, Ивелин, Йоана, Йоанна, Иванка, Ваня, Ванина, Ива, Ивана, Ивелина, Иванета, Иванина, Иваница, Ина, Ивайла, Ивона, Ивон, Ивета, Калоян, Деян, Йото, Йонко, Йонка, Яне, Янка, Яна, Жан, Жана.

ivanovden-3_resizedСвети Йоан Кръстител – предната част от черепа – чудотворна. Ако имате нужда от помощ, помолете й се

През 2015 г. Ивановден се падна в сряда. Според каноните на БПЦ, целогодишно сряда и петък са постни дни.

Но заради големия светъл празник беше позволено да се яде риба. Християните сами избират каква риба да приготвят и как да я поднесат. Няма изискване за шаран както е на Никулден.

През 2016 г. Ивановден е в четвъртък. Можете да сервирате ястия с месо.

В миналото приготвяли свински ребра, печени с кисело зеле, свински джолан, задушен в гювеч с кисело зеле или с картофи.

Семействата, които осоляват пачата от главата, заедно с краката и ушите на прасето, за Ивановден ги варят и ги сервират, като слагат счукан чесън и оцет.

ivanovden-4_resizedСвети Йоан Кръстител – чудотворна икона

На Ивановден е добре да има баница на трапезата и погача. Ако нямате свинско месо, можете да приготвите печено пиле с кисело зеле или задушено пиле с кисело зеле.

Не забравяйте и десерт – тиквеник, баклава, печени ябълки, печена тиква с орехи и мед, ваш любим крем, сладкиш, кейк или торта.

Докато ние празнуваме Ивановден, руснаци, украинци, грузинци и други празнуват Рождество Христово. Те също поднасят ястия с месо и местни деликатеси на трапезата.

Честит Ивановден и Честито Рождество Христово!

Който от двата празника да почитате, нека Божията светлина и любов да огряват вашите души и сърца!

Автор: Милена Христова

Източник: topactualno.com

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme