Откриха злато за милиони на кораб, изчезнал от векове

korab-isus1_resizedИзчезналият преди 500 години кораб Добрият Исус се оказа истинска златна мина. Откривателите му са намерили на борда злато, равняващо се на 13 милиона долара.

Корабът е открит от миньори в диамантена мина в близост до бреговете на Намибия.

Плаващото средство е изчезнало през 1533 година и допреди дни от него не е имало следи. Работниците от мината са го открили случайно, докато пресушавали изкуствено създадено езеро.

Всички златни монети ще отидат в правителството на Намибия, тъй като такава е закованата процедура при откритие на плажа. Изключение може да се направи единствено когато корабът е държавен и на неговия борд се открие национален флаг.

Тогава страната е задължена да предостави откритието на държавата, под чието знаме в плавал.

Корабът Добрият Исус е бил португалски, но властите в Португалия не смятат да си искат съкровището обратно и щедро го отстъпват на Намибия.

korab-isus2_resizedВ района, където е открит корабът, има много потънали плавателни средства, но повечето от тях бяха датирани на около 100-120 години. Смяташе се, че първото корабокрушение на това място в станало през 1747 година.

Капитан на кораба е бил Франциско де Нороня, който е трябвало да пропътува разстоянието между Португалия и Индия, но изчезва, преди да стигне крайната цел.

Заедно със златото за милиони миньорите са намерили още керамични съдове, бронзови предмети, дрехи, оръжия и скелетите на екипажа.

Открити са също бронзови чаши, дълги метални стълбове, компаси и предмети за ориентиране според разположението на звездите.

Автор: Antonia Rumenova

Източник: sanovnik.bg

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme