Каква е тайната на най-щастливия човек в света?

Будисткият свещеник Матийо Рикар се счита за най-щастливия човек в света.

Учени от University of Wisconsin единодушно го обявиха за такъв след мащабно изследване на стотици хора, които практикуват дълбока медитация.

640_untitled-6b743671be

За да стигне до този извод, неврологът Ричард Дейвидсън поставя 256 сензора върху главата на монаха, докато той медитира. В този момент мозъкът на Рикар произвежда количество гама вълни, свързвани със съзнанието, вниманието, ученето и паметта, каквото не са регистрирани в научната литература до момента.


Ученият обяснява, че сканирането на мозъка показа прекомерна дейност в левия префронтален кортекс, в сравнение с дясната половина. „Това му осигурява необичайно големи възможности за изпитване на щастие и намалява склонността му към негативизъм“, пояснява Дейвидсън.

Бивш биохимик, днес Матийо живее в манастир в Непал  и един от най-почитаните монаси на Хималаите. Доверен съветник е на Далай Лама. Самият той приема титлата си на „най-щастлив човек“ като абсурдна и казва, че познава много по-щастливи монаси. Превърнал се в „медийна звезда на будизма“, в един момент той решава да се оттегли в единение, но Далай Лама го спира, разказва списание GQ.

Каква е неговата формула за щастие?

Пред GQ Рикар казва, че от ключово значение е хората да изразяват себе си пред останалите. Според него сравненията са убиецът на щастието. Милосърдието и алтруизмът са от ключово значение, казва още той пред Business Insider. Приучаването на мозъка да мисли позитивно в продължение на 15 минути дневно също помага.

Учените потвърждават думите му. Проучването на Дейвидсън установява, че 20 минути медитация могат да накарат човек да се почувства по-щастлив.

economy.bg

 

 

Подобни публикации


loading...
ЗАРАтустра © 2016 Frontier Theme